Oblačno
15°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Europoslankyňa Miriam Lexmann: Naše hospodárstvo je závislé na kritických surovinách
Zdielať na

Europoslankyňa Miriam Lexmann: Naše hospodárstvo je závislé na kritických surovinách

BRATISLAVA / Aj v tomto roku 2024 sa v piatky budeme venovať dianiu v Európskom parlamente. Do ranných novín nám prišla porozprávať o dianí a o novinkách v Európskom parlamente europoslankyňa Miriam Lexmann.

​Ako by ste za minulý rok zhodnotili prácu európskeho parlamentu?

Rozdelila by som to do viacerých kategórii. Prvá kategória je ekonomická bezpečnosť a udržateľnosť hospodárstva v Európskej Únii, kde bola nedávno schválená dôležitá legislatíva na ochranu dostupnosti ku kritickým surovinám. Bola som tam spravodajkyňa v zahraničnom výbore. Na kritických surovinách je závislé naše hospodárstvo. Reagovali sme tam na veľkú závislosť od Číny a preto je táto legislatíva vítaná aj medzi demokratickým svetom. Spustila som aj petíciu pre poslancov rôznych krajín, ktorí chcú pomôcť, aby Európska Únia zmenila obchodné reťazce tak, aby sme mali kritické suroviny dostupné. Ďalší balík je balík protinátlakovej legislatívy, kde sme sa snažili ochrániť naše hospodárstvo pred nekalými praktikami iných krajín. Je tam aj legislatíva o polovodičoch, pretože vieme, že naše hospodárstvo od toho závisí a podporujeme domácu výrobu polovodičov. Ďalšia skupina sú spotrebiteľské práva. Prijali sme legislatívu, ktorá má pomôcť k tomu, aby spotrebitelia mali právo na opravu. Záručná lehota bude dlhšia a budú dostupné náhradné komponenty. Šetrí to aj peniaze aj zelenú ekonomiku.

Budú sa konať voľby. Čo ešte chcete stihnúť? 

Máme na stole ešte 100 kusov legislatívy, ktoré máme stihnúť. Bude to závisieť od toho, ako belgické predsedníctvo bude vedieť manažovať tento systém. Je tam jedna legislatíva, ktorú by sme už mali schváliť a to je európsky preukaz pre osoby so zdravotným postihnutím, čo by umožnilo aj naším občanom dostupnosť k rôznym podporným službám, zľavám a výhodám v iných krajinách. Budeme robiť aj na legislatíve, ktorá má ochrániť našu kritickú infraštruktúru. Budeme mať ďalší balík ekonomickej bezpečnosti a otvára sa aj téma budúcnosti poľnohospodárstva. Potravinová sebestačnosť je veľmi dôležitá téma. 

Pokračovanie rozhovoru s europoslankyňou Miriam Lexmann nájdete tu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy