Polojasno, dažďové prehánky
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Slovensko predĺžilo zákaz vývozu obilia. Chce byť iba tranzitnou krajinou
Zdielať na

Slovensko predĺžilo zákaz vývozu obilia. Chce byť iba tranzitnou krajinou

EURÓPA / Ukrajinské obilie nemá končiť na trhu Európskej únie. Zhodujú sa na tom europoslanci, ktorí chcú vytvárať také podmienky, aby sa dalo bezpečne vyvážať napríklad do Afriky. Dohoda o dočasnom zákaze vývozu do viacerých členských štátov Európskej únie sa skončila. Niektoré krajiny sa však nechali počuť, že s ukrajinským obilím už nemajú problém. Napríklad Bulharsko. Slovensko s tým však problém má.

"Pre Európsku komisiu to vôbec nie je prekvapenie. A to z toho titulu, my sme naozaj aj v rámci tých pracovných skupín boli veľmi aktívni. Dokonca sme predstavili komplexný návrh ako by sa to mohlo riešiť," reagoval premiér Ľudovít Ódor. "Oceňujeme, že vláda SR sa postavila za slovenských poľnohospodárov. Posledné v čom sme ostali konkurencie schopní, je práve obilie. Ak prídeme ešte aj o túto výhodu, môže to znamenať definitívny koniec slovenského agrosektora," povedala hovorkyňa hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jana Holéciová.

Väčšina europoslancov sa zhoduje na tom, že ukrajinské obilie nemá končiť na trhu Európskej únie. Chcú preto vytvárať také podmienky, aby to mohlo bezpečne pokračovať ďalej, napríklad do Afriky. "Slovensko, ani žiadna iná krajina z Európskej únie ukrajinské obilie nepotrebuje," vyjadril sa europoslanec Peter Pollák (OĽaNO, EPP). "Je smutné, ak obilie z Ukrajiny má ostávať na Slovensku a stáva sa tým veľkou konkurenciou aj pre našich farmárov," povedal europoslanec Robert Hajšel (SD). 

Pre sucho a neúrodu ho ale, napríklad, krajiny ako Nemecko, Francúzsko, Španielsko či Portugalsko chcú dovážať. Slovensko je presne v opačnej situácii. "Na Slovensku vyrobíme nadbytok obilia. Slovensko vyprodukuje milión ton ročne naviac ako má vlastnú spotrebu," uviedol europoslanec Martin Hojsík (PS,RE). "Toto obilie nebude končiť na našom trhu, že sa má posúvať ďalej, ale budeme tou tranzitnou krajinou," vyjadrila sa europoslankyňa Miriam Lexmann (KDH, EPP). "Otvárame cestu, aby ukrajinské obilie mohlo ďalej ísť tam, kam bolo určené. Čiže napríklad do krajín Afriky, aby sme bojovali proti hladu v Afrike," konštatovala europoslankyňa Katarína Roth Neveďalová (SMER - SSD, SD). 

Europoslanci hovoria o humanitárnych koridoroch, ktoré majú zabezpečovať práve susediace krajiny s Ukrajinou. Eurokomisia však doteraz nepredstavila spoločné riešenie a tak po vypršaní spoločného zákazu dovozu sa má každá krajina rozhodnúť či ho povolí dovážať. Slovensko sa už nechalo počuť, že zákaz predĺži. Urobilo tak už Maďarsko aj Poľsko. "Aby obilie vo vlakoch, ktoré prídu na Slovensko, bolo zapečatené a bezpečným spôsobom sa dopravilo po železnici do juhoarabských prístavov," povedal europoslanec Vladimír Bilčík (DEMOKRATI, EPP). "Aby sme ochránili našich poľnohospodárov a zároveň pomohli vyviezť obilie z Ukrajiny," doplnil europoslanec Ivan Štefanec (KDH, EPP). "Akonáhle nájdeme systémové riešenie, tak my sme otvorení kedykoľvek tento zákaz zrušiť," uzavrel premiér Ódor. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy