Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Slovenskí europoslanci o výsledkoch summitu v Glasgowe: Toto je krok nesprávnym smerom
Zdielať na

Slovenskí europoslanci o výsledkoch summitu v Glasgowe: Toto je krok nesprávnym smerom

EÚ/SLOVENSKO / Aj keď nás sa táto predpoveď už netýka, našim deťom a ich deťom tu necháme natoľko zmenené životné prostredie, že mnohé vtáky či rôzne voľne žijúce zvieratá uvidia nanajvýš v zoo a nie vo voľnej prírode. Celosvetová populácia voľne žijúcich druhov živočíchov sa od roku 1970 prepadla o neuveriteľných 68%. Zvrátiť tento stav mala mimoriadne dôležitá dvojtýždňová konferencia v Glasgowe, o ktorej sa hovorilo, že bude rozhodujúca. Lenže pre mnohých nebola.

Mnohí europoslanci tvrdia, že nemáme dostatočne pripravenú legislatívu, aby sme znížili tempo globálneho otepľovania a to aj napriek záverom klimatického summitu v Glasgowe. “Klimatická konferencia v Glasgowe pre mňa nebola až takým sklamaním, pretože som veľký posun, žiaľ, neočakával,” vyjadril sa o summite europoslanec Martin Hojsík (PS,RE). Existuje totiž stále obrovská priepasť medzi opatreniami, ku ktorým sa najväčšie krajiny sveta zaviazali a tým, čo je potrebné reálne urobiť.

Najmä ochranári napríklad nesúhlasia s nastavením, že na dosiahnutie klimatických cieľov potrebujeme vo veľkom páliť drevo z našich lesov. “Toto je krok nesprávnym smerom. Lesy potrebujeme mať fungujúce, sťahujúce uhlík, čo sa nedá ak v nich budeme zvyšovať ťažbu,” okomentoval jeden z bodov europoslanec Michal Wiezik (SPOLU, EPP). V Európskej únii tiež, napríklad, obmedzujeme ťažbu, lenže následne chýbajúce suroviny dovážame. A práve dovozom vytvárame len ďalšiu uhlíkovú stopu. Navyše suroviny kupujeme z krajín, v ktorých sa ani zďaleka nedodržujú prísne ekologické štandardy aké máme v Únii. “Čiže akoby sme dovážali tie emisie, ktoré sa vyprodukujú v tých tretích krajinách, hoci my tu bojujeme proti klimatickým zmenám a snažíme sa o ozaj radikálne zníženie emisií,” konštatoval europoslanec Robert Hajšel (SD).

V Škótskom Glasgowe sa viac ako stovka štátov, v ktorých sa nachádza približne 85% svetových lesov, zaviazala ukončiť odlesňovanie do roku 2030. Doteraz sa ale Únia s nikým nedohodla ako sa budú emisie skleníkových plynov zaznamenávať. A tak zatiaľ ani nikto nevie ako sa budú tieto ciele kontrolovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy