Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
VIDEO: Eurobarometer predpokladá pozitívne zmeny. Účasť v eurovoľbách by mohla byť vyššia
Zdielať na

VIDEO: Eurobarometer predpokladá pozitívne zmeny. Účasť v eurovoľbách by mohla byť vyššia

BRATISLAVA / Účasť v tohtoročných voľbách do Európskeho parlamentu by mohla byť vyššia ako v roku 2014. Vyplýva to z prieskumu Eurobarometer.

Podľa prieskumu 20 percent opýtaných na Slovensku uviedlo, že sa na voľbách zúčastnia veľmi pravdepodobne. Ďalších 19 percent skonštatovalo, že sa na voľbách zúčastnia pravdepodobne. V roku 2014 sa na voľbách do Európskeho parlamentu na Slovensku zúčastnilo 13,05 percenta oprávnených voličov.

Priemer Európskej únie bol 42,54 percenta. Podľa prieskumu považuje členstvo SR v EÚ ako dobrú vec 51 percent opýtaných. Na otázku, či máme z členstva v únii prospech, však kladne odpovedalo až 78 percent opýtaných, čo je 10 percent nad európskym priemerom.

Podľa sociologičky Oľgy Gyarfášovej sa pozitívny postoj k EÚ automaticky nepreklopí do účasti na voľbách. Na Slovensku totiž podľa nej odmietajú ľudia prijať účasť na voľbách ako občiansku povinnosť. "U nás ľudia stále ako keby si užívali to právo neísť voliť," skonštatovala na tlačovej besede s tým, že zámer ísť voliť ako prejav občianskej povinnosti je zaťažený povinnosťou ísť voliť pred rokom 1989. Ako dôvody, ktoré ľudia uvádzajú pre neúčasť vo voľbách do EP, sa podľa Gyarfášovej vyskytujú napríklad "vzdialenosť európskych inštitúcií od každodenného života" alebo relatívne malý počet europoslancov, ktorí SR zastupujú. "Tu nevidím nejaké zásadné odchýlky od európskeho priemeru," skonštatovala. Sociologička v súvislosti s podporou účasti zdôrazňuje akcentovanie tém, ako sú napríklad environmentálne témy. Tie sú podľa nej dôležité prevažne pre mladých ľudí a nie sú dostatočne prítomné v slovenskom politickom diskurze. Pripomenula tiež nemožnosť hlasovať zo zahraničia, ktorá podľa nej postihuje prevažne mladých, ktorí študujú alebo žijú v zahraničí. "Slovensko po Luxembursku je druhá krajina v rámci OECD s najvyšším podielom mladých ľudí, ktorí študujú v zahraničí," zdôraznila.

Politológ Pavol Baboš pripomenul dôležitosť kampane. "Máme teraz presne mesiac pred voľbami a tá intenzita kampane sa nedá ani zďaleka prirovnať k tomu, čo sa deje v kampani pred národnými voľbami hoci aj pol roka pred nimi," povedal s tým, že toto je prevažne chyba politických strán. "Tie v prvom rade musia vnímať dôležitosť týchto volieb a tak to vysvetľovať aj ľuďom," uviedol. V tomto podľa politológa strany nemôže nahradiť občianska spoločnosť, ani európske inštitúcie. "Sú to voľby, je to politická súťaž a bez politických strán a ich plodného zapojenia sa ako v národných voľbách tá účasť nikdy nebude podobná," dodal Baboš.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy