Jasno
Bratislava
Sergej
22.10.2024
Pavel a Čaputová sa navzájom ocenili najvyššími štátnymi vyznamenaniami
Zdielať na

Pavel a Čaputová sa navzájom ocenili najvyššími štátnymi vyznamenaniami

PRAHA / Prezident Petr Pavel vo štvrtok 13. júna napoludnie odovzdal na Pražskom hrade najvyššie štátne vyznamenanie Rad Bieleho leva občianskej skupiny I. triedy končiacej slovenskej prezidentke Zuzane Čaputovej za prínos k rozvoju vzťahov medzi oboma krajinami. Krátko potom Čaputová udelila Pavlovi najvyššie slovenské štátne vyznamenanie Rad bieleho dvojkríža I. triedy za zásluhy o všestranný rozvoj vzťahov.

"Zuzana Čaputová sa počas svojho pôsobenia vo funkcii prezidentky Slovenskej republiky v rokoch 2019 až 2024 zaslúžila o upevnenie vzťahov medzi Českou a Slovenskou republikou a v rámci rozvoja týchto vzťahov aktívne prispievala k posilňovaniu hodnôt demokracie, slobody a ľudských práv v oboch krajinách i širšom európskom priestore," uviedla. Uviedol vedúci prezidentskej kancelárie Milan Vašina.

Pavol na Čaputovej ocenil ľudskosť, vľúdnosť, ústretovosť či snahu porozumieť ľuďom a počúvať im. Jej vzťah k Česku podľa neho prispel k zlepšeniu spolupráce. Zaspomínal na spoločnú cestu vlakom na Ukrajinu napadnutou Ruskom či vládnym špeciálom do Reykjavíku na rokovaní Rady Európy. Vyznamenanie Čaputovej udelil, lebo napĺňa všetky črty, ktoré by hlava štátu demokratickej krajiny podľa neho mala mať. Tým, ako plnila svoju prezidentskú úlohu, bola vzorom pre mnohých predstaviteľov v Európe i vo svete, myslí si český prezident.

Pavel sa poďakoval Čaputovej za jej prístup k občanom 

Prístup Čaputovej k Česku prispel podľa Pavla k výraznému zlepšeniu vzťahov nielen na občianskej, ale aj oficiálnej úrovni. Ocenil priamu podporu českého predsedníctva v Rade EÚ v roku 2022 alebo spoluprácu v inštitúciách v rámci Severoatlantickej aliancie (NATO) či Visegrádskej skupiny.

Pavel poďakoval Čaputovej za spôsob, akým k funkcii pristupovala a za to, čo všetko urobila pre slovenských občanov. "Aj keď, ako už to niekedy býva, mnohí to dobijú až neskôr," poznamenal. Čaputová sa podľa neho držala svojich morálnych hodnôt a preukazovala svoju integritu aj v časoch politicky turbulentných či v časoch, keď zažívala osobné útoky.

Česká hlava štátu si cení tiež to, že na medzinárodnom poli sa Čaputová držala rovnakých princípov ako na Slovensku. "Dávala vždy dôraz na dodržiavanie medzinárodných pravidiel a nedeliteľnosti slobody," dodal. Pavol.

Čaputova ocenila Pavlov zmysel pre česť

"Mám veľký rešpekt a úctu k spôsobu, akým vykonávate svoju funkciu," povedala Čaputová pri odovzdávaní vyznamenania Pavlovi. Ocenila jeho principiálnosť prameniacu z jeho silného zmyslu pre česť, statočnosť vychádzajúcu zo silnej vnútornej potreby chrániť verejný záujem a bezpečnosť, ale tiež jeho neoblomnosť a konzistentnosť pri formovaní zahraničnopolitickej orientácie ČR. "Náš vzťah, blízkosť hodnotová, názorová a ľudská asi najlepšie reprezentuje potenciál blízkosti medzi našimi národmi," dodala.

Prezidenti Česka a Slovenska si navzájom odovzdali najvyššie štátne vyznamenania tiež v roku 2013, a to vtedajší prezidenti Václav Klaus a Ivan Gašparovič. Od exprezidenta Miloša zemana v roku 2019 dostal vyznamenanie bývalý slovenský prezident Rudolf Schuster.

Čaputová krátko pred skončením mandátu návštevou Česka zavŕšila rozlúčkové zahraničné cesty. Pavel ju na Hrade privítal aj v stredu, rokovali okrem iného o dopadoch vojny na Ukrajine či medzištátnej spolupráci. Pavel s manželkou Evou a Čaputová s partnerom Jurajom Rizmanom dnes tiež posnídali v zámockom parku v Lánoch.

Ceremoniál ocenenia si môžete pozrieť tu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy