Skoro jasno
19°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Opäť zasadala bezpečnostná rada: Témou bola aj ochrana politikov
Zdielať na

Opäť zasadala bezpečnostná rada: Témou bola aj ochrana politikov

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Bezpečnostná rada štátu v stredu 29. mája riešila bezpečnostné opatrenia týkajúce sa najmä politikov. Pre najvyšších ústavných činiteľov chce určiť konkrétne objekty, v ktorých budú môcť bývať. Vláda chce zaviesť aj legislatívne zmeny pri verejných zhromaždeniach. A po dvoch týždňoch sme sa dozvedeli aj ďalšie informácie o zdravotnom stave premiéra Roberta Fica.

​Optimistický vývoj a možnosť začatia plnej rekonvalescencie. Tak zhodnotil aktuálny stav premiéra minister obrany. Portál Postoj uviedol, že Robert Fico mal tenké črevo prestrelené päťkrát. Portál sa odvoláva na vyjadrenie Erika Kaliňáka na jednom z mítingov. "Mal poranenú brušnú dutinu, tým najvážnejším spôsobom a časť pohybového ústroja. To pohybové ústrojenstvo je dosť narušené, to isté platí o tráviacom trakte. Pacient po dlhých dňoch už príma stravu. Tá predpoveď je už teraz optimistická," uviedol minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD)

​Bezpečnostná rada štátu riešila najmä opatrenia týkajúce sa miest so zvýšeným pohybom osôb, ale aj ochranu politikov z oboch táborov. Ochranu majú podľa ministra vnútra aj niektorí rodinní príslušníci. "O 30 percent navýšený výkon policajného zboru, sú zvýšené hliadky u miest s väčším pohybom, je zabezpečovaná ochrana niektorých ústavných činiteľov, aj predstaviteľom opozície," doplnil minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.

Zmeny sa dotknú aj bývania politikov

Robert Kaliňák už avizoval legislatívne zmeny v oblasti bezpečnosti. Na vládu by mali prísť už na budúci týždeň. "Ústavní činitelia musia bývať v chránených objektoch. Opatrenia budú súvisieť s ochranou vládnych politikov, ale uvažuje sa aj nad lídrom menšín alebo predsedoch opozície," povedal Kaliňák.

 A malo by dôjsť aj na zmeny pri verejných zhromaždeniach. "Táto vec sa musí sprísniť, aby nedochádzalo k interakcii. Keď sa rozhodnete traja demonštrovať, tak vás tam nesmie nikto obťažovať. Keď sa rozhodnete vyjadriť nesúhlas s vládou, ale aj naopak. Tých opatrení bude veľa," dodal.

Úrad inšpekčnej služby naďalej vyšetruje, či pri atentáte na predsedu vlády nedošlo k pochybeniam ochranky. "Ak tá kontrola ukáže nejaké pochybenia, budem prvý, ktorý tu zodpovednosť bude vyvodzovať," uzavrel minister vnútra. Legislatívne zmeny chce minister obrany Robert Kaliňák predložiť do parlamentu ešte na júnovej schôdzi a niektoré aj v skrátenom legislatívnom konaní. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy