Jasno
19°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Prezidentka sa rozlúčila s rakúskym prezidentom. Nejde o poslednú návštevu
Zdielať na

Prezidentka sa rozlúčila s rakúskym prezidentom. Nejde o poslednú návštevu

Google News Button Sledovať správy

SCHLOSS HOF / Prezidentka Zuzana Čaputová je v rámci rozlúčkových ciest na návšteve v Rakúsku, kde sa stretla s tamojším prezidentom Alexandrom van der Bellenom. Viac informácií priniesla reportérka Lucia Stráňavová.

Miesto stretnutia na zámku v Schlosshofe nebolo náhodným, ale malo symbolizovať aj blízkosť vzťahov oboch hláv štátov za posledných päť rokov. "Vždy som si veľmi vážil vaše nasadenie a váš jasný hlas. Vaše presvedčenie a vašu odvahu vyjadriť sa aj k náročným témam. Ďakujem vám za to," povedal rakúsky prezident Alexander van der Bellen.

"Chcela by som sa aj verejne poďakovať pánovi prezidentovi za skvelú spoluprácu, ktorú sme mali. Za inšpirujúce diskusie aj o demokracii a výzvach, ktorým demokracie čelia a symbolicky naše dobré vzťahy dokazovali a podporovali aj dobré vzťahy medzi našimi krajinami," potvrdila prezidentka Čaputová.

Prezidenti spomínali aj na atentát na premiéra

Obaja prezidenti majú blízko aj k ochrane prírody a klimatickým zmenám. Aj preto popoludnie strávili prechádzkou v chránenej oblasti v neďalekom Marcheggu. Prezidentka si z Rakúska priniesla aj štátne vyznamenanie.

Rakúsky prezident vyjadril podporu Slovensku po atentáte na premiéra Roberta Fica a zdôraznil potrebu neroztáčania špirály nenávisti. "V dôsledku strašného atentátu na premiéra zažíva Slovensko krátko pred koncom funkčného obdobia pani prezidentky ťažké časy. V rámci jej mnohých výziev uprednostniť to spoločné pred rozdeľujúcim a uprednostniť súdržnosť má pani prezidentka a jej nasledovník moju plnú podporu," doplnil prezident.

Toto nebola posledná rozlúčka prezidentky Zuzany Čaputovej vo funkcii. Jej posledná cesta pred koncom mandátu bude smerovať do Českej republiky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy