Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Je na Slovensku len jeden Korčok a Pellegrini? Ako vznikli tieto mená?
Zdielať na

Je na Slovensku len jeden Korčok a Pellegrini? Ako vznikli tieto mená?

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Vieme, kto bude prezident - muž z Banskej Bystrice! No dobre, asi ste dnes počuli aj lepší vtip, no je ozaj kuriozitou, že si budeme vyberať z dvoch kandidátov pochádzajúcich z toho istého mesta. My sme sa na nich pozreli trochu inak.

​Skúmali sme ich priezviská

Meno Korčok má u nás až 162 ľudí. Je rýdzo slovenské, no nie je celkom jasné, kde sa zjavilo. Priezvisko Pellegrini je omnoho zriedkavejšie, má ho iba 32 Slovákov. Podľa odborníkov je mixom latinčiny a francúzštiny. 

​A zistili sme toho ešte viac. Korčokovia pobehujú aj po Vojvodine, u našich rodákov v Srbsku. Ich rajón je však primárne na strednom Slovensku. Prezrádza to prípona -ok alebo -čok, typická pre tento región. "Ich najviac nachádzame práve v okolí Zvolena, Krupiny, Levíc," priblížila etnologička Katarína Nádaská.

Meno Pellegrini sa na Slovensku objavilo pomerne nedávno, a to v rôznych podobách. Z Talianska prichádzali kamenári či stavitelia železníc a ciest. S menom ale na matrike bojovali, a tak sa neraz menilo na Peregrín, Pellegrín, Peregríni, prípadne občas vypadlo písmenko. Dodnes sa tieto formy u nás vyskytujú. A ani meno Korčok nemusí byť pôvodné. "Korec by mohol byť nejaký prapredok a Korčok by mohol byť jeho syn, takže by tam mohli byť takéto zdrobneniny," uviedla Nádaská.

​​Ich počet je oproti menovcom šéfa Hlasu na celom Slovensku takmer 5-násobný a aj na domácej pôde oboch kandidátov je to rovnako. "Matričný úrad a ohlasovňa pobytu eviduje v Banskej Bystrici 5 obyvateľov s priezviskom Pellegrini a 32 obyvateľov s priezviskom Korčok alebo Korčoková," informovala Zdenka Marhefková, hovorkyňa mesta Banská Bystrica.

V našej krajine máme až 11 Petrov Korčokov, no mená oboch adeptov na prezidentský post sú bez kópie. "Na Slovensku je iba jeden Ivan Korčok a jeden Peter Pellegrini," potvrdil Matej Neumann, hovorca Ministerstva vnútra SR. Aspoň si budúceho prezidenta nikto nepomýli.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy