Jasno
18°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Prezidentský kandidát Igor Matovič: Namiesto mítingu návšteva školy
Zdielať na

Prezidentský kandidát Igor Matovič: Namiesto mítingu návšteva školy

Google News Button Sledovať správy

TRNAVA / TV JOJ predstavila posledného kandidáta na prezidenta. Hoci všetkých ostatných, ktorí túto možnosť využili, sme snímali v situáciách, keď mohli byť konfrontovaní s občanmi či svojimi voličmi, kandidát Igor Matovič nás pozval do budovy, kde predtým sídlila základná škola, ktorú navštevoval.

​"Všetci ma poznajú," odpovedal Igor Matovič na otázku, ako by sa predstavil tromi slovami. Politik - medzi novinármi známy aj chronickým meškaním - to má síce za rohom, no na naše stretnutie meškal, aj keď menej ako obvykle.

Do parlamentu prišiel z kandidátky SaS, čo ale nemalo dlhé trvanie. Aj vďaka nemu sa občas parlament menil na javisko. Kandidát, ktorý nezbieral hlasy v teréne, ale do debát ho poslalo 15 hlasov poslancov jeho poslaneckého klubu, kandiduje s tým, že aj tak prezidentom nebude. "Hovoril som, že keď budem mať 3-percentnú podporu, tak to bude veľa," uviedol. Pýtali sme sa ho, či to z jeho pohľadu nie je zavádzanie voliča. "Máte pravdu. V takej falošnej dobe, v akej žijeme, ktorá je plná falošných póz a fráz, by bolo krajšie hovoriť 'ja chcem byť prezidentom, myslím to vážne'. Ja jednoducho ľudí neklamem," vyhlásil.

Na médiá sa sťažuje, no ich ponuky na priestor ochotne prijíma. Jeho tím vedel o našej požiadavke - natočiť kandidáta v interakcii s občanmi - od polovice februára. Ako jediný zo všetkých kandidátov neakceptoval tieto podmienky. "Vy ste chceli, aby som vás pozval na stretnutie s ľuďmi, ale keďže ja som sa rozhodol v tejto kampani neminúť ani jedno jediné euro, tak nemôžem robiť oficiálne aj neoficiálne stretnutia s ľuďmi. Tak som vás pozval do mojej základnej školy," vysvetlil Matovič.

Všetci ostatní to ale rešpektovali, minimálne sme s nimi išli aspoň na prechádzku do meste. Igor Matovič tvrdí, že takúto ponuku nedostal. Že to nie je pravda, ukazuje aj naša správa, na ktorú reagoval, kde bolo uvedené: "Ako alternatíva prichádza do úvahy prechádzka mestom, kde by bola aj interakcia medzi ľuďmi." Aj preto sme vám v reportáži ponúkli reakcie z jeho profilu na sociálnej sieti, keď sa napríklad odfotil v Dunajskej Strede ako hovorí s "ujom", alebo keď sám seba označil za bobkový list v prezidentskej kampani.

V škole, ktorú vraj navštevovali aj politici z iných politických táborov. A dnes sem chodieva aj voliť. Pýtali sme sa ho, či by ako prezident dokázal napríklad vyriešiť vojnu na Ukrajine. "Od toho sú tu iní, ktorí hovoria 'zvoľte ma a bude na Ukrajine mier'. Nikto nechce povedať, že prezident je na Slovensku len taká okrasná pozícia," uviedol.

Prečo potom bojuje o post prezidenta, keď to podľa neho nemá takú silu, povedal: "Lebo v kľúčových veciach, napríklad dávať milosť mafiánom, môže narobiť veľa neplechy," vysvetlil Matovič. Koho bude voliť ani to, koho podporí v druhom kole, neodpovedal.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy