Jasno
16°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Na Slovensko zavítala grécka prezidentka. So Zuzanou Čaputovou hovorili o súčasných výzvach
Zdielať na

Na Slovensko zavítala grécka prezidentka. So Zuzanou Čaputovou hovorili o súčasných výzvach

Pred prezidentským palácom bol reportér TV JOJ Radovan Antoži.

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Klimatická kríza, medzinárodná a bezpečnostná situácia či pomoc Slovenska pri požiaroch v Grécku boli témami štvrtkového (14. 3.) rokovania slovenskej prezidentky Zuzany Čaputovej a gréckej prezidentky Kateriny Sakellaropulusovej v Bratislave. Obe vyzdvihli dobré vzťahy a spoluprácu krajín.

"Sme partnermi v rámci Európskej únie, sme spojencami v Severoatlantickej aliancii. Čelíme mnohým domácim aj zahraničným výzvam, o ktorých sme dnes spolu hovorili. Zároveň sme hovorili aj o tom, v akých oblastiach môžeme spolu bližšie spolupracovať, prípadne si vymieňať skúsenosti," uviedla Čaputová.

Sakellaropulusová vyzdvihla spoluprácu krajín v oblastiach, ako sú obrana, civilná ochrana, energetika a cestovný ruch. Grécka hlava štátu pricestovala na oficiálnu návštevu Slovenska po 11 rokoch.

Priestor na spoluprácu vidí v riešení dosahov klimatickej zmeny

Priestor na spoluprácu vidí slovenská prezidentka v riešení dosahov klimatickej zmeny, v oblasti zelenej tranzície i spravodlivej transformácie bývalých uhoľných regiónov. V otázke klimatickej krízy sa podľa Sakellaropulusovej hlavy štátov zhodli, že už nie je čas na odklady alebo kompromisy. Apelovala na bezodkladné koordinované a účinné opatrenia.

Grécka prezidentka poďakovala za pomoc Slovenska počas požiarov, ktoré krajinu zasiahli v posledných rokoch. Verí, že spoluprácu v tejto oblasti prehĺbi aj memorandum, ktoré má byť podpísané v piatok (15. 3.).

V súvislosti s vojnou na Ukrajine slovenská hlava štátu ocenila pomoc poskytovanú Gréckom. Prezidentky sa dotkli aj situácie v Pásme Gazy. Hovorili aj o migračnej kríze.

S gréckou prezidentkou sa vo štvrtok stretne aj premiér SR Robert Fico (Smer-SD). V piatok má na programe rokovanie s predsedom parlamentu Petrom Pellegrinim (Hlas-SD).

Súvisiace články