Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Vláda sa pasuje s plánom obnovy. Hodnotenie 4. platby nám v Bruseli pozastavili
Zdielať na

Vláda sa pasuje s plánom obnovy. Hodnotenie 4. platby nám v Bruseli pozastavili

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Vláda sa pasuje s plánom obnovy. Hodnotenie štvrtej platby v hodnote takmer miliardy eur nám v Bruseli pozastavili, otázniky už smerujú aj k ďalším míľnikom. Pozrime sa na to, kde to vlastne viazne.

Európska komisia má až tri vážne výhrady

V novele Trestného zákona jej prekáža existencia rizika, že nebudú dostatočne chránené eurofondy pred korupciou. Problém má aj s absenciou výdavkových limitov či chýbajúcou konsolidáciou pri reforme dôchodkov.

No a sama vláda už dnes hovorí, že niektoré ciele v ďalších balíkoch sú nesplniteľné. Latka je podľa nej príliš vysoko pri miestach v materských školách či mobilných hospicoch. V súčasnej podobe je nereálna aj zonácia národných parkov.

​Miliarda zo štvrtej platby nám vo vzduchu visí už viac ako mesiac

Vláda hovorí, že ide o bežný postup a ministri jednohlasne opisujú intenzívnu komunikáciu s Európskou komisiou. "My niektoré veci vysvetľujeme, niektoré veci ešte máme požiadavky na dovysvetlenie," uviedol minister spravodlivosti Boris Susko.

Pri dôchodkoch a trestnom zákone zatiaľ žiadny posun nie je, otázne sú výdavkové limity. Parlament tie od Rady pre rozpočtovú zodpovednosť nedávno hodil do koša. Financmajster chcel navrhnúť nové. "Prisľúbil to aj na vláde. Predpokladám, že v priebehu budúceho týždňa budeme mať nejaké nové, konkrétnejšie návrhy na stole," povedal Peter Kmec, podpredseda vlády pre Plán obnovy a odolnosti a využívanie eurofondov. No teraz avizuje, že by sme si už mali počkať na celoeurópske, ktoré budú platiť od budúceho roka. "Chceme to zosúladiť a tým pádom by Slovenská republika mala jedny pravidlá a nie troje," minister financií Ladislav Kamenický.

Podľa opozície však o takomto kroku presvedčíme komisiu iba ťažko. "Neviem si predstaviť ten scenár, v ktorom nám odpustí ďalší rok rozvracania verejných financií a ešte nám za to aj zaplatí," priblížil Štefan Kišš, člen finančného výboru NR SR.

Plán obnovy si navyše chceme už druhýkrát zmeniť

Ešte kabinet Eduarda Hegera prišiel s jeho komplexnou reformou, vláda Roberta Fica hovorí o 12 konkrétnych bodoch. Tie sú podľa nej nesplniteľné. Šarapatu narobil nedávny predaj U. S. Steelu a ciele nedokážeme dosiahnuť ani pri miestach v materských školách či výkupe pozemkov v národných parkoch. Keďže už je jedna revízia za nami, manévrovací priestor je trochu menší. Vicepremiér je ale optimista všetkých 12 bodov bude podľa neho akceptovaných komisiou.

O všetkom naša vláda diskutuje s Bruselom a priebeh týchto rokovaní ani jedna strana nekomentuje. Každopádne, ministri chcú stihnúť míľniky ďalšej, teda piatej platby, do konca roka.

Súvisiace články