Jasno
11°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Blanár sa v Turecku stretol s Lavrovom. Rusko je vraj pripravené obnoviť naše vzťahy
Zdielať na

Blanár sa v Turecku stretol s Lavrovom. Rusko je vraj pripravené obnoviť naše vzťahy

Google News Button Sledovať správy

ANTALYA / Juraj Blanár urobil to, čo od ruského vpádu na Ukrajinu ani jeden z trojice jeho predchodcov - stretol sa s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom. Jeho predchodcovia naznačujú zmenu zahranično-politického smerovania Slovenska, premiér Fico hovorí o vyváženej politike a pripomína stretnutie ministra obrany Roberta Kaliňáka s americkým rezortným kolegom Loydom Austinom.

​Ministri si údajne vymenili názory na najpálčivejšie otázky medzinárodnej agendy vrátane situácie na Ukrajine. Ruská strana potvrdila svoju pripravenosť obnoviť vzťahy so Slovenskom na medziparlamentnej úrovni, uviedlo ruské ministerstvo zahraničia. Ďalšie podrobnosti zo stretnutia nezverejnilo.

Slovenský premiér Robert Fico krátko potom uviedol, že stretnutia ministra obrany Roberta Kaliňáka s jeho americkým náprotivkom a stretnutia ministra Blanára s jeho ruským náprotivkom sú príkladom vyváženej a suverénnej zahraničnej politiky Slovenska voči všetkým svetovým stranám. "Nech je príkladom našej odvážnej suverénnej slovenskej zahraničnej politiky nielen schopnosť pomenovávať veci správnymi slovami, ale aj konať vyvážene," odkázal Fico.

K celej veci sa vyjadril aj Blanár

O stretnutie vraj žiadal Lavrov a on ho prijal. "Apeloval som na čo najskoršie obnovenie mierových rokovaní medzi stranami konfliktu a ukončenie bojov. Zdôraznil som, že to, čo sa stalo na Ukrajine, sa nikdy nemalo stať a zároveň, že sme proti vytváraniu akejkoľvek železnej opony medzi Ruskom a Európskou úniou," zneli Blanárove slová. 

Ministra sme sa prostredníctvom jeho tlačového oddelenia pýtali, či využil príležitosť otvoriť na stretnutí tému smrti opozičného lídra Alexeja Navaľneho, prípadne či vyzval Putinovho zástupcu na stiahnutie vojsk z Ukrajiny. Odpoveď do uzávierky neprišla. Čo naopak prišlo bola kritika zo strany ministrových predchodcov a opozície.

Politická opozícia tento krok kritizuje

Stretnutie ale kritizoval Blanárov predchodca v úrade ministra Miroslav Wlachovský, podľa ktorého to Bratislavu posunulo nešťastným smerom v očiach spojencov zo Severoatlantickej aliancie. Podľa najväčšieho opozičného hnutia Progresívne Slovensko je stretnutie ministra Blanára s jeho ruským náprotivkom zvratom v dlhodobom zahraničnopolitickom smerovaní Slovenska a krokom proti politike Európskej únie. 

Vyjadril sa aj prezidentský kandidát Ivan Korčok. "Stretnutie ministra zahraničných vecí Juraja Blanára so Sergejom Lavrovom a priateľské pózy s predstaviteľom štátu, ktorý nás oficiálne označil za nepriateľa, už, bohužiaľ, vôbec neprekvapuje, ale len jasne ukazuje, kde súčasná moc smeruje Slovensko," uviedol.

"V živote by som si s poskokom vraha ruku nepodával," vyjadril sa Igor Matovič. 

K fotke s Jurajom Blanárom pripojil Sergej Lavrov aj krátky text, v ktorom chváli Roberta Fica, že napriek tomu, že je súčasťou Európskej únie a NATO, má vlastný pohľad na svet. Predseda vlády konanie svojho ministra vo videu na sociálnej sieti podporil, s tým, že je vraj príkladom vyváženej a suverénnej zahraničnej politiky.

Vzťahy medzi členmi NATO a Moskvou sú na bode mrazu od ruskej invázie na Ukrajinu z februára 2022. Slovensko však od vlaňajšieho októbra, keď sa úradu chopila nová vláda Roberta Fica, čelí kritike za svoj postoj ku konfliktu alebo za zastavenie vojenskej pomoci Kyjevu zo štátnych zásob.

Súvisiace články