Jasno
22°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Vláda obišla zmrazenie ministerských platov. O koľko si polepší Robert Fico?
Zdielať na

Vláda obišla zmrazenie ministerských platov. O koľko si polepší Robert Fico?

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Ministri mali na programe valorizáciu miezd odsúdených či zmenu štatútu ministerstva spravodlivosti. Novinkou je aj Gabriela Matečná ako štátna tajomníčka na ministerstve životného prostredia. Situáciu na úrade vlády podrobne sleduje reportérka Lenka Ježová.

"Vzhľadom na zlý stav verejných financií, my sme deklarovali aj v rozpočte nulovú valorizáciu vo verejnej sfére," uviedol minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD). Očividne nie je valorizácia ako valorizácia. V prípade členov vlády sa peniaze v rozpočte predsa len našli. Po novom si premiér prilepší v čistom o 4677 eur, podpredseda vlády o necelých 3600 eur a radový minister o viac ako tritisíc eur. 

"Zvýšiť si len tak sám sebe plat o skoro sto percent, takého premiéra nenájdete niekde v civilizovanej Európe," povedal Igor Matovič. Sú to práve tí zamestnanci verejnej správy, ktorí sa museli s navýšením výplaty v tomto roku rozlúčiť. Štátna kasa vďaka tomu ušetrí takmer 56-miliónov eur. Ministri ale tvrdia, že si vyššiu výplatu zaslúžia. "Veď môžeme mať aj zadarmo manažérov vo všetkých štátnych podnikoch, a potom sa nečudujme aké máme výsledky," tvrdí minister školstva Tomáš Drucker.

Otázny je argument o trestnoprávnej zodpovednosti

Vyjadril sa aj minister vnútra Matúš Šutaj Eštok: "Ministri nesú zodpovednosť, za svoje rozhodnutia, mediálnu, hmotnoprávnu, pomaly aj trestnoprávnu. Tak buďte aj vy pri týchto konštatovaniach vecní." Vecne teda treba dodať, že zákon o hmotnoprávnej zodpovednosti politikov neexistuje. Žiadnu teda nemajú. Ministri ale nie sú jediný, komu pípne na konci mesiaca, vďaka čerstvému rozhodnutiu vlády, viac.

Valorizovali sa totiž aj odmeny pre pracujúcich odsúdených. Tí však o tisícových bonusoch môžu len snívať. Ich platy sa pohybujú v stovkách. A teraz za prácu dostanú len o pár desiatok eur navyše. Ministri by za normálnych okolností nemali dostať ani to. Ich platy sú zmrazené pre verejný dlh. Dlhovú brzdu sa im ale podarilo obísť. Nezvýšili si základnú zložku platu, ale len paušálne náhrady a naviazali ich na násobok priemernej mzdy. 

Väčšina opozičných poslancov sa totiž zvyšovaniu platov ministrov nebráni. Rovnako ako rozpočtová rada, aj oni tvrdia, že si člen vlády ako vrcholový manažér zaslúži vyššie ohodnotenie. Nie však v ekonomicky ťažkých časoch. 

Rozdávali sa aj nominácie

Gabriela Matečná sa vrátila do aktívnej politiky, konkrétne ako štátna tajomníčka na rezorte životného prostredia. Nominovaná vraj bola stranou SNS, no Tomáš Taraba vraj s týmto výberom problém nemá a nevadí mu ani kauza Dobytkár, v ktorej bola spomínaná. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy