Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Jediná istota prezidentských volieb? Zvíťazí v nich muž
Zdielať na

Jediná istota prezidentských volieb? Zvíťazí v nich muž

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Do boja o post hlavy štátu nastupuje 11 kandidátov, no nie je medzi nimi ani jedna žena. Ešte pred časom sa pritom hovorilo o podpore žien v politike či v úradoch. Spočiatku pritom dve ženy o kandidatúre uvažovali. V doterajších piatich priamych voľbách prezidenta si Slováci štyrikrát zvolili muža a raz ženu - Zuzanu Čaputovú v predchádzajúcich voľbách.

​Aj keď na Slovensku máme viac žien ako mužov, keď sa pozriete na našu politiku, absolútne to tak nevyzerá. Hoci do volieb ostáva ešte dosť času, už teraz s istotou vieme jediné - ten, kto nahradí Zuzanu Čaputovú, bude muž. "Je to škoda," zhodnotila poslankyňa NR SR Vladimíra Marcinková. "Mňa to veľmi prekvapilo. Čakala som aspoň jednu alebo dve kandidátky," uviedla politička Romana Tabák. 

"Hovorilo sa o potrebe nejakej ženskej kandidátky, dokonca to povedal Igor Matovič," pripomenul Václav Hřích, riaditeľ agentúry AKO. "A nakoniec kandiduje sám. Tak ja tomu celkom nerozumiem, či on teda napĺňa tieto predpoklady," doplnila poslankyňa NR SR Lucia Plaváková. "My asi ako jediné hnutie sme oslovili aj ženské kandidátky, ale slobodne sa rozhodli, že momentálne nechcú ísť. Nielen ženy, ale viacero ľudí jednoducho nemá záujem ísť do politiky," uviedol Michal Šipoš, predseda poslaneckého klubu strany Slovensko.

Toto sa stalo iba v roku 2004. Žien bolo ale vždy podstatne menej. "Ženy do politiky patria. Tak ako sme prítomné v spoločnosti, mali by sme byť prítomné aj pri riadení veci verejných. Z tohto hľadiska je mi to ľúto, ale zároveň to rešpektujem a v istom zmysle aj tomu rozumiem," priblížila prezidentka SR Zuzana Čaputová. "Na tak dôležitý post - na post prezidenta SR - naozaj potrebujete plnú podporu, pokoj, stabilitu a to rozhodnutie urobiť predovšetkým sami v sebe. Pokiaľ sa nájde taká žena, tak ja jej držím palce. Do tohto funkčného obdobia sa ale asi žiadna taká nenašla," vyhlásila ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková.

​​Pravda je ale taká, že Beata Janočková - známa ako matka, ktorá roky bojuje o syna - žiadala o podpisy umožňujúce ísť do volieb aj 150 poslancov. Odpísali piati, z toho 2 ženy. Vyzbierala 12-tisíc podpisov občanov, prestala ale zbierať pre nerovnosť šancí v kampani. "Pán Peter Pellegrini si pol roka predtým pripadal ako premiér, pol roka je predsedom NR SR a v súčasnosti si tam ide ako prezident. Odštartoval už nie občiansky proces kandidatúry na prezidenta, ale politický," uviedla Janočková. Ani Marta Čurajová, ktorej billboardy môžeme vidieť v uliciach, nakoniec neodovzdala podpisy potrebné na kandidatúru. 

Súčasné političky, ale aj kandidátka na hlavu štátu z roku 2009, ktorá súperila v druhom kole s Ivanom Gašparovičom a získala takmer milión hlasov, hovoria o tom, že ženy môžu odrádzať aj útoky, ktorým čelila aj súčasná prezidentka. "Nie žeby nebola odolná, ale všetko má svoju hranicu," zhodnotila Iveta Radičová, sociologička a kandidátka na post prezidentky z roku 2009. "My političky sa často na politickej scéne stretávame s rôznymi nenávistnými prejavmi," doplnila Plaváková. "Napríklad poslankyňa nemôže ísť ani len na materskú dovolenku, ani len na jeden deň v čase pôrodu, čiže verím, že toto mnohých ľudí odrádza od toho politického života," priblížila Marcinková.

Ak nový prezident ostane v úrade 5 rokov, téma žien na kandidátke do prezidentských volieb bude opäť aktuálna až v roku 2029. "Ja si želám, aby spomedzi tých kandidátov vyhral ten, ktorý vo svojej funkcii dokázal, že ženám dokáže vytvoriť príležitosti," zdôraznila Marcinková. "Dôležité je, aby bol zvolený kandidát, ktorý je stotožnený s demokraciou a našou prozápadnou orientáciou," vyhlásil Grigorij Mesežnikov, politológ a prezident Inštitútu pre verejné otázky. "Ak by aj bol náš budúci prezident homosexuál, tak mi to nevadí. Dôležité je, ako bude vykonávať svoju funkciu," uzavrela Tabák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy