Oblačno
21°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Mladí ľudia sa radikalizujú. Občianskej združenie tak iniciovalo aktivity na jej prevenciu
Zdielať na

Mladí ľudia sa radikalizujú. Občianskej združenie tak iniciovalo aktivity na jej prevenciu

PREŠOV / Pracovníci IPčka, ktoré ponúka pomoc najmä mladým ľuďom v ťažkých životných situáciách po celom Slovensku, v takmer 600 prípadoch minulý rok riešili radikalizáciu. Občianskej združenie tak iniciovalo aktivity na prevenciu radikalizácie mladých ľudí. Ide o špeciálne zamerané školenia pre takzvané pomáhajúce profesie. Týkajú sa psychológov, sociálnych pracovníkov, riaditeľov škôl či záchranných zložiek.

"Za nami najčastejšie prichádzajú mladí ľudia s tým, že rozprávajú o svojom úmysle zomrieť. Keď to spoja aj s ublížením niekomu, tak samozrejme, že musíme spolupracovať aj so záchrannými zložkami, " uviedol Marek Madro, riaditeľ občianskeho združenia IPčko. Vo svojich centrách sa denne rozprávajú s mladými ľuďmi, ktorí sa cítia neprijatí a nepochopení. Pritom v online prostredí nachádzajú komunity, ktoré ich prijímajú takých, akí sú. Niektoré z nich však šíria extrémistickú ideológiu, ktorou ich dokážu postupne zmanipulovať. Výsledkom môžu byť aj tragické udalosti, ktorých sme boli svedkami v poslednom období.

Prešovský Kreate klub je v poradí tretím z piatich na Slovensku. Po tom, ako ho otvorili, im do štatistík pribudli tisíce nových intervencií. "Mladí ľudia, ak sa im niečo v ten deň stalo, tak mali možnosť to ventilovať, ošetriť, nájsť nejaké spôsoby, ako to zvládnuť a nemuselo dôjsť k niečomu horšiemu," priblížila Lenka Kvašňáková, vedúca centra krízovej intervencie Káčko Prešov

Aktuálny projekt s názvom Nevypočutý dáva možnosť mladým ľuďom pomenovať frustráciu a hnev či požiadať o pomoc a radu cez online odkazovač alebo hlasovú správu na WhatsAppe. Občianske združenie chce takisto na stredných školách po celom Slovensku vylepiť nálepky s QR kódom, ktorý mladých ľahko privedie na stránku odkazovača. "Prichádzajú za nami a hovoria o tom, že majú myšlienky, ktoré sami považujú za nebezpečné," vysvetlil Madro.

V spolupráci s Protiteroristickou centrálou Národnej kriminálnej agentúry Prezídia Policajného zboru organizuje na celom Slovensku sériu trojdňových výcvikov krízovej intervencie pre pomáhajúce profesie. Týkajú sa psychológov, sociálnych pracovníkov, riaditeľov škôl, záchranných zložiek a ďalších. Školám ponúka aj služby intervenčného výjazdového tímu či triednické hodiny na tému radikalizácie. "Pre nás je najdôležitejšie, aby za nami mohol prísť ktokoľvek, kto chce hovoriť o tom, že mu je ťažko," zdôraznil Madro.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy