Zatiahnuté
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
100 dní vo vedení envirorezortu: Taraba vidí pozitíva, opozícia kritizuje
Zdielať na

100 dní vo vedení envirorezortu: Taraba vidí pozitíva, opozícia kritizuje

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Svoje trojmesačné pôsobenie v čele envirorezortu zhodnotil aj Tomáš Taraba. Podľa jeho slov ministerstvo životného prostredia nebude brániť ekonomickému rozvoju Slovenska. Opozícia ale hovorí o brutálnych personálnych čistkách v rezorte.

"Tu si rozdeľovali na kadejaké sysle, na migráciu vtáctva, čo nebolo nič iné, iba z paletových dosiek nabúchať búdky a dať ich na stromy. Pritom tu neboli odkanalizované obce," kritizoval minister životného prostredia Tomáš Taraba bývalé riadenie rezortu životného prostredia. Práve ochranári ale v mnohých prípadoch suplujú štát. Ako budú fungovať budúce projekty, nevedia. "Tieto peniaze práve idú na rozvoj slovenského vidieka, na zabezpečenie starostlivosti o krajinu a podporu tradičného hospodárenia," uviedol Tomáš Kušík z ochranárskeho združenia BROZ.

Tomáš Taraba vníma pozitívne tender na modernizáciu vodnej elektrárne Gabčíkovo a na margo hodnotenia svojej trojmesačnej práce uviedol, že rezort nebude brániť v rozvoji Slovenska. "Ochrana životného prostredia neznamená, že budeme klásť prekážky našim zamestnávateľom," vyhlásil Taraba. Opozícia však jeho pôsobenie v čele envirorezortu nevidí vôbec pozitívne. Ochrana prírody podľa nej nie je pre ministra prioritou. "Zostáva ministrom všetkého, len nie životného prostredia,“ uviedla Tamara Stohlová, poslankyňa NR SR.

Opozícia ale kritizuje najmä personálne zmeny, a to aj v súvislosti s pozíciami riaditeľov národných parkov. "Ja si stojím za úplne každou personálnou nomináciou," vyhlásil Taraba. "Nominácia pána Olexu, ktorý je usvedčeným pytliakom, na čele TANAP-u je špičkou ľadovca. Je to symbolom, že ide o nemorálne nominácie," zhodnotila Stohlová. "Nezaujímajú ma pochybenia ľudí pred 10 - 12 rokmi, keď sa budete pýtať na nejaké 300-eurové pokuty," reagoval Taraba.

Medvede, ktoré boli veľkou predvolebnou témou, sa zatiaľ riešenia nedočkali. V obciach spôsobujú neraz problémy, regulovaný odstrel však zatiaľ nehrozí. Rezorty majú pripraviť manuál, kto a ako má zasiahnuť v prípade medveďov. "Ministerstvo životného prostredia dá povolenie na odstrel, okresný úrad vydá výnimku, že sa môže strieľať v intraviláne. Následne budú privolaní miestni poľovníci," vysvetlil Taraba.

Pomôcť majú práve policajti či lokálni poľovníci a nie zásahové tímy. "Vláda schválila nejaké uznesenie. Táto A4-ka nič neprezentovala, nič nové nám nepriniesla," vyhlásila Stohlová. "Zmohli na predloženie jednej jedinej A4-ky. Toto má byť ten sľubovaný prelomový materiál?" zhodnotil Michal Kiča, bývalý štátny tajomník Ministerstva životného prostredia SR. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy