Zatiahnuté
15°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Ďalšia vlna poštových podvodov: Takto zistíte, či ste sa dali nachytať
Zdielať na

Ďalšia vlna poštových podvodov: Takto zistíte, či ste sa dali nachytať

BRATISLAVA / Pozor na podvodné správy. Slovenskú poštu opäť využívajú podvodníci ako prostriedok na vylákanie peňazí od ľudí. Dostať sa chcú k údajom platobných kariet. Následne vám vybielia účet.

V dnešnej uponáhľanej dobe si často email alebo správu o tom, že náš balík je nevyzdvihnutý a je potrebné ho zaplatiť ani neuvedomíme, že sme si nič neobjednali. Môžeme sa tak veľmi jednoducho stať obeťami podvodu. "Vaša zásielka momentálne čaká na odoslanie, ale k jej dokončeniu je nevyhnutná úhrada poplatku za poštovné vo výške 5 eur. Kliknite prosím na tlačidlo a postupujte podľa uvedených pokynov," uvádza sa v správach.


Keď na odkaz kliknete, v ďalšom kroku od vás bude pýtať údaje platobnej karty spolu s ochranným kódom. V tom momente môžete dôjsť o nemalé peniaze. "Ak preberáte balík na pošte s dobierkou, platíte dobierku na pošte. Ak ho preberáte u kuriéra, platíte kuriérovi, " vysvetlila hovorkyňa pošty Jana Lukáčová.

Slovenská pošta už zaznamenala viac ako 60 rôznych podvodných správ, ktoré sa šíria na sociálnych sieťach, v emailoch alebo v SMS správach. "Polícia eviduje množstvo takýchto kampaní, pri ktorých je zneužité dobré meno značky," informovala z policajného prezídia hovorkyňa Zuzana Hrabovská.

Väčšina z nich vyzerá seriózne a podvodníci používajú farby a logo Slovenskej pošty. "V prípade spôsobenej škody odporúčame obetiam tejto trestnej činnosti, aby podali trestné oznámenie," dodala Hrabovská.


Sociálnymi sieťami sa aktuálne šíria aj zábery na akože sklady slovenskej pošty. Za symbolickú cenu si vraj môžu ľudia vyzdvihnúť zásielky, ktoré si nikto neprebral. Ide takisto o podvod. Takýmto štýlom sa snažia oklamať ľudí aj na falošnej stránke letiska. Hovoria tam o tom, že rozdávajú stratenú batožinu.

Najčítanejšie správy