Jasno
18°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Ústavný súd o nahrávkach čurillovcov: Fico tvrdí, že rozhodnutie je na spadnutie
Zdielať na

Ústavný súd o nahrávkach čurillovcov: Fico tvrdí, že rozhodnutie je na spadnutie

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Prelomové rozhodnutie ústavného súdu týkajúce sa vojny v polícii vraj príde čoskoro. Tvrdí to predseda vlády Robert Fico a naznačuje, že sudcovia rozhodnú v prospech vyšetrovateľov známych ako čurillovci. Ako nezákonne získané by tak mohli zostať nahrávky, ktoré šéf Smeru s obľubou prezentoval ako dôkaz manipulácie vyšetrovaní.

​V rovnakej zostave ako na úrade vlády sa členovia a sympatizanti smeru stretávali aj predvoľbami. Opakovali že takzvaní čurillovci manipulujú vyšetrovanie a opierali sa pritom aj o známe nahrávky z ich kancelárie.

Policajti Ďurka a Čurilla, zastupovaní advokátom Petrom Kubinom, pritom napadli legálnosť odposluchov na ústavnom súde už pred takmer dvomi rokmi. Predseda vlády teraz tvrdí, že rozhodnutie je na spadnutie a ústavný súd rozhodne už koncom januára a to v prospech vyšetrovateľov. Odvoláva sa pritom na informácie od spomínaného advokáta obvinených.

"Na trhu v Bratislave šíri informácie ,Všetko mám vybavené. 24. rozhodne ústavný súd v môj prospech´,tvrdí Robert Fico. Predseda vlády zároveň naznačuje, že by sudcovia nemuseli konať autonómne. Trojicu sudcov v senáte totiž vybrala prezidentka v čase, keď bol Peter Kubina v jej poradcovskom tíme a na výbere sa podieľal. "Neviem, v akých veciach mal niekto niekomu vyjsť v ústrety. Ústavný súd sa vyjadruje o svojich rozhodnutiach. Všetky tie rozhodnutia sú verejne dostupné a transparentne komunikované," uviedol predseda Ústavného súdu SR Ivan Fiačan.

Kubina obvinenie odmietol

Že by mal na spomínaných sudcov vplyv odmieta aj Peter Kubina s tým, že v danom senáte dosiaľ uspel iba raz z dvanástich prípadov. Zároveň pripomína, že dvoch z trojice členov senátu prezidentke navolila ešte parlamentná väčšina vedená smerom v roku 2019.

O výsledku ani termíne rozhodnutia ústavného súdu vraj nevie nič a tlačovku označil za kokteil klamstiev a konšpirácii. "Javí sa to však ako príprava pôdy na spochybňovanie budúceho rozhodnutia ústavného súdu, ak by ústavný súd ústavným sťažnostiam mojich klientov vyhovel. My budeme rozhodnutie ústavného súdu rešpektovať, nech bude akékoľvek," uviedol na sociálnej sieti Peter Kubina.

Nahrávky sú podkladom trestného stíhania, pre ktoré ich s príchodom nového ministra vnútra postavili mimo službu. Ak by ich ústavný súd označil za nezákonné, nemohli by viac slúžiť ako dôkaz.

Súvisiace články