Skoro jasno
19°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Vráti sa do parlamentu slušné správanie? Poslancov čaká zmena
Zdielať na

Vráti sa do parlamentu slušné správanie? Poslancov čaká zmena

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Poslancov Národnej rady by v tomto roku mali čakať viaceré zmeny. Vzniknúť by mal etický kódex, ale otvárať sa bude aj rokovací poriadok. Koalícia chce obmedziť obštrukcie. Poslanci už nechcú počúvať napríklad 7-hodinové čítanie pozmeňovacích návrhov. Andrej Danko si ale myslí, že na zásadné zmeny nebude mať Peter Pellegrini odvahu.

"Poslanec je povinný pri výkone svojej funkcie správať sa v súlade so zásadami slušného správania a dobrých mravov a dodržiavať ústavu, zákony a Etický kódex poslanca, ktorý môže schváliť národná rada uznesením," znie úsek v rokovacom poriadku. Ako vidieť, príprava v ňom už dlhší čas je, prevedenie je ale nedotiahnuté.

​Etický kódex stále neexistuje

"V tejto chvíli je to v procese zriaďovania komisie, ktorá by mala tento návrh pripraviť," uviedla poslankyňa Lucia Plaváková (PS). Kódex bude slúžiť ako manuál správania sa v parlamente a pri porušení sa uplatnia sankcie z rokovacieho poriadku, či už finančné, alebo si po poslanca príde parlamentná stráž. Má sa tak dať zbohom vulgarizmom, či iným útokom. "Boli nejaké homofóbne poznámky, osobné urážky, urážky týkajúce sa vzhľadu," dodala Plaváková.

"Kam sme sa už to dostali, že budeme musieť prijímať etický kódex, lebo jednoducho nejaká časť zo 150 dospelých ľudí nevie, ako sa má slušne správať," povedal Peter Pellegrini (Hlas-SD)

Zmenou zrejme prejde aj rokovací poriadok

Koalícii sa okrem nekultúry nepozdáva ani to, ako sa opozícii darí v pléne naťahovať čas, a to napriek tomu, že dĺžku vystúpenia v rozprave už v minulosti okresal Andrej Danko. "Oni sa niektorí zbláznili. Je úplne zbytočné čítať pozmeňovacie návrhy, stačí len povedať, že bol podaný," tvrdí Andrej Danko (SNS).

​Podľa Petra Pellegriniho je na čase rokovací poriadok upraviť. Opozícia to však tak jasne nevidí. "Symbolické zmeny na vylepšenie. Vôbec nie. Oni potrebujú zatvoriť ústa opozícii," povedal poslanec Gábor Grendel (hnutie Slovensko). Plávková uviedla, že dĺžka je adekvátna k potrebe na návrhy reagovať: "V rozprave potrebujeme dostatočný priestor a čas na to, aby sme vedeli identifikovať tých množstvo problémov a otáznikov, ktoré sa spájajú s tými návrhmi zákonov."

Danko Pellegriho slovám o zmene príliš neverí. "Či si Pellegrini lajzne to, čo ja som skracoval vystúpenia poslancov, to je na jeho povahe. Ale ako ho poznám, tak na to veľkú odvahu nebude mať," povedal. Termín, kedy sa poslancom podarí vytvoriť eticky kódex, či zmeniť rokovací poriadok je vo hviezdach. Dovtedy sa pre vlastné duševné zdravie možno viac ako politiku oplatí na mobile sledovať roztomilé zvieratká. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy