Jasno
19°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Ceny energií víria politickú hladinu: V koalícii je zhoda, opozícia kritizuje
Zdielať na

Ceny energií víria politickú hladinu: V koalícii je zhoda, opozícia kritizuje

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Zastropovanie cien energií stále víri politickú hladinu. Opozičná kritika sa rozprúdila ešte viac po tom, ako ministerka hospodárstva Denisa Saková zverejnila, koľko peňazí nás toto vládne opatrenie bude stáť. A napriek tomu, že v tejto veci panuje v koalícii zhoda, Andrej Danko v prípade štátneho rozpočtu hovorí o mesačnom provizóriu. Čas na jeho schválenie sa totiž kráti.

"Rátame so sumou 1,25 miliardy eur. Berieme to však ako strop a dúfame, že výsledná suma bude oveľa nižšia," reagovala ministerka hospodárstva Denisa Saková. Poslankyňa NR SR Lucia Plaváková si myslí, že je to obrovské množstvo peňazí. "V situácii, keď potrebujeme verejné financie konsolidovať, je to naozaj rizikové a vydáva nás to na cestu do bankrotu," doplnila. Poslankyňa Kolíková uviedla, že vládu Roberta Fica netrápi, čo s krajinou bude.

Aktuálne sa podľa ministerky hospodárstva ešte čaká na cenové rozhodnutia Úradu pre reguláciu sieťových odvetví pre rok 2024 v oblasti plynu a elektrickej energie. Dôležitým faktom je aj to, aká bude zima. V koalícii je ale na zastropovanie cien energií zhoda. "Je to nutnosť. Keď som sa dozvedel, že hrozilo, že dostaneme dvojnásobné faktúry, tak si myslím, že toto je nezodpovedné šialenstvo Sulíkovho nominanta. Ľudí nechal na poslednú chvíľu v strese," vyjadril sa Andrej Danko. 

Opozícia reagovala nesúhlasom

"Dlhodobo presadzujeme, že je potrebné prinášať adresné opatrenia. V minulosti sme viackrát aj predkladali návrh príspevku na úhradu nákladov na bývanie, ktorý pokrýva aj energie," reagovala Plaváková. Podľa slov poslankyne Kolíkovej na to jednoducho Slovensko rozpočet nemá. "Treba adresne pomáhať tým, ktorí to potrebujú. To je jediná cesta preto, aby sme mali dôchodky aj pre naše deti," avizovala. Najdôležitejší je teda štátny rozpočet, v ktorom sú zahrnuté všetky výdavky štátu. Ten ešte neschválila ani vláda, hoci čas na to sa už kráti. Okrem toho Andrej Danko otvára aj inú alternatívu a odkrýva zásadnú výhradu ministrom.

"Kolegovia z ministerstva financií celý víkend pracujú na tom, aby rozpočet dofinalizovali," uviedla Saková. Podľa Andreja Danka by z hľadiska riadenia štátu neublížilo ani provizórium počas januára. "Máme rôzne alternatívy a nebojíme sa ani provizória, pretože aspoň by páni ministri konečne začali v rámci niektorých rezortov aj šetriť," dodal. Ak bude provizórium znamenať to, že krajina bude mať konsolidovaný rozpočet, je to podľa Kolíkovej dobrá správa. "Ale toto bohužiaľ nehrozí," uviedla Kolíková. 

Panuje ale obava, kedy sa návrh rozpočtu dostane do parlamentu. A presnejšie, kedy sa dostane na rad rokovania. Aktuálne je totiž len ku skrátenému legislatívnemu konaniu prihlásených do rozpravy až 70 poslancov. "Zákon o schválení rozpočtu na budúci rok je to najdôležitejšie, čo poslancov čaká na tejto schôdzi. A určite budú mať dostatok času sa s tým oboznámiť," povedala Saková.

Zákon o rozpočte je ešte v nedohľadne

Poslanec Tibor Gašpar sa vyjadril, že urobí všetko preto, aby zákon prešiel. Podľa Plavákovej to môžu doručiť do parlamentu v zásade hocikedy. "Takým spôsobom k tomu pristúpia, ako k doterajším návrhom. Čo znamená, že bude strašne málo času na preštudovanie a rozprava sa začne veľmi rýchlo," doplnila. Kolíková chce priestor na rokovanie využiť. Opozícia má ďalšie sťažnosti. 

"Neviem, ako ten návrh rozpočtu vyzerá, čo je veľmi smutné," povedal Jozef Hajko. Jeho vyjadrenie je podľa ministerky hospodárstva úsmevné. "Kompenzačné opatrenia predsa veselo kritizujú," dodala. Plaváková sa voči tomuto tvrdeniu ohradila. "Je to to jediné, čo bolo zverejnené. Celý rozpočet ešte nikto nevidel," uviedla. Otážka je aj to, či zákon o rozpočte nakoniec nebude vetovať prezidentka. "Nevidím dôvod, prečo by mal byť návrh vrátený. Bude pripravený kvalitne a dobre," vyjadril sa Gašpar.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy