Polojasno
18°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Odvolávanie Ľuboša Blahu poslanci neschválili. Výzdoba v jeho kancelárii naďalej zostáva
Zdielať na

Odvolávanie Ľuboša Blahu poslanci neschválili. Výzdoba v jeho kancelárii naďalej zostáva

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / K rokovaniu o návrhu na odvolanie Ľuboša Blahu z funkcie podpredsedu parlamentu vôbec nedošlo. Poslanci totiž program mimoriadnej schôdze odmietli. Odvolávanie iniciovalo opozičné KDH pre video z Blahovej kancelárie, kde si namiesto obrazu prezidentky zavesil podobizeň marxistického revolucionára Che Guevaru a odstránil vlajku EÚ.

"Prosím prezentujme sa a hlasujme. Prítomných 149 poslancov, za 69, proti 78, zdržal sa 1, nehlasoval jeden. Konštatujem, že sme návrh programu druhej schôdze národnej rady neschválili," komentoval predseda NR SR, Peter Pellegrini. Nasledoval hnev opozície a radosť koalície. Presnejšie samotného Ľuboša Blahu, ktorý po neúspešnej schôdzi s úsmevom obchádzal kolegov. "Dopadlo to podľa očakávaní, lebo taká bola dohoda z koalície a z koaličnej rady. Odkedy som sa dostal do tejto funkcie, ma už chcela opozícia odvolávať za výzdobu mojej kancelárie. Je to bizarné," povedal Ľuboš Blaha, podpredseda NR SR.

Na konanie Ľuboša Blahu reagovali aj viacerí opoziční poslanci NR SR. Podľa Branislava Gröhlinga, poslanca strany SAS, Ľuboš Blaha dokazuje každým dňom, že nikdy nebol hodný funkcie podpredsedu NR SR. "Čakali sme samozrejme ospravedlnenie. Tieto signály vyslal aj predseda národnej rady a iní politici, žiaľ nestalo sa tak," povedal Milan Majerský, predseda strany KDH. Pre Luciu Plaváková, podpredsedníčku strany Progresívne Slovensko to bol zo strany Blahu detinský krok. "To, že Blaha je podpredsedom parlamentu je hanba celej SR," dodal Igor Matovič z hnutia SLOVENSKO.

​Ľuboš Blaha natočenie videa ľutuje, ale stav kancelárie meniť nebude

Zástavu EÚ v kancelárii jedného z podpredsedov parlamentu jeho hostia zrejme tak skoro neuvidia. Ľuboš Blaha nám totiž nepriamo potvrdil, že stav kancelárie, aký sme videli na jeho poslednom videu, sa doteraz nezmenil. S tým rozdielom, že ju už nebude natáčať. Sľúbil to totiž Petrovi Pellegrinimu. "Ja som si s pánom Blahom jeho konanie vysvetlil. Sa mi za to ospravedlnil. Považujem ho za neprípustné. Ale teraz nechcite odo mňa, aby som chodil do každej kancelárie," vysvetlil situáciu Pellegrini. 

"Keby som tušil, že to môže takýmto spôsobom vyvolať znepokojenie aj u predsedu národnej rady, tak by som takéto video nenatočil. To, že by som si to vyvesil vo svojej kancelárii, to je samozrejmé," povedal Blaha. Opozícia trvá na tom, aby bol obraz Che Guevaru z priestorov národnej rady odstránený. "Od predsedu NR SR, Petra Pellegriniho preto očakávame aj dôkazy a nielen nejaké silné reči," povedal Gröhling.

Blaha čelí trestnému oznámeniu aj zo strany historika

Pellegrini sa spolieha na to, že podpredseda NR SR Ľuboš Blaha sa už bude správať tak ako sa má. Blaha uznal, že podobné videá už nahrávať nebude, aby nerobil rozpory v koalícii. V tejto veci ale padlo aj trestné oznámenie zo strany historika Ústavu pamäti národa, Patrika Dubovského. Ľuboš Blaha sa na výsluch nechystá, pretože podľa neho polícia vie, ako rozhodla v minulých prípadoch.

Do svojej kancelárie na druhom poschodí NR nás Ľuboš Blaha s kamerou nepustil. A to s tým, že pre neho je to už uzavretá kapitola. Rovnaký postoj nemá opozičné KDH, ktoré aj naďalej trvá na tom, aby sa verejne ospravedlnil. Okrem toho majú v pláne podať ďalší návrh na jeho odvolanie z funkcie. "V KDH si neprajeme, aby bol najvyšší zákonodarný orgán spájaný, NR SR spájaná s masovým vrahom. Je to nechutné a nemiestne," dodala Martina Holečková, predsedníčka KDH.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy