Jasno
19°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Ľuboš Blaha si stihol len upraviť kanceláriu na svoj obraz a už bude čeliť návrhu na odvolanie
Zdielať na

Ľuboš Blaha si stihol len upraviť kanceláriu na svoj obraz a už bude čeliť návrhu na odvolanie

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Iba 13 dní po zvolení Ľuboša Blahu za podpredsedu parlamentu a už do podateľne prišiel návrh na jeho odvolanie. Podalo ho KDH, no podpisy pridali aj všetky ostatné opozičné strany. Na slovenské pomery naozaj expresné odvolávanie odštartovalo video Ľuboša Blahu na sociálnej sieti, ktoré v utorok 7. novembra aj jeho koaličný kolega a predseda parlamentu označil "za trápne, detinské a zbytočné" a odporučil mu, aby sa ospravedlnil. V kresle podpredsedu ho aj napriek tomu zrejme podržia.

​Vôbec prvý návrh, ktorý poslanci toto volebné obdobie priniesli do parlamentu, je z dielne KDH a venovaný je Ľubošovi Blahovi. Opozíciu primälo k činu video Ľuboša Blahu. Pustil sa v ňom do úpravy výzdoby kancelárie. Najskôr si to odniesla európska vlajka a potom aj prezidentka. Jej podobizeň podpredseda parlamentu uložil do skrine a na čestné miesto si vystavil kubánskeho revolucionára Che guevaru. "Che guevara nie je symbol sociálnej demokracie. Je to extrémistický marxista a usvedčený masový vrah. Tento čin považujeme za exhibicionistický, dehonestujúci a hanebný," uviedol Ján Horecký, poslenec NR SR. 

"Prekročenie rubikonu a poníženie demokracie na Slovensku," uviedla Martina Holečková, podpredsedníčka poslaneckého klubu KDH. Podobný slovník volí pri charakteristike konania koaličného kolegu aj predseda parlamentu, no Ľuboša Blahu Peter Pellegrini a jeho poslanci zrejme podržia. "Nemyslím si, že prvým krokom vládnej koalície by malo byť hlasovanie s opozíciou, to by nebol dobrý signál. Ale myslím si, že pán Blaha by mal posúdiť, či by sa nemal sám ospravedlniť," uviedol Peter Pellegrini, predseda NR SR.

​Ľuboša Blahu jeho jesenné upratovanie, ako svoje video na sociálnej sieti nazval, nemusí stáť iba miesto vo vedení parlamentu, ale môže mať aj trestnoprávnu dohru. Historik Patrik Dubovský naňho totiž podal trestné oznámenie. Prejav sympatií k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd trestá zákon odňatím slobody. "Ľudia, ktorí trpeli za to, aby naša vlasť bola demokratická, teraz musia strpieť to, že ústavný činiteľ SR si vyvesuje portrét, povedal by som jedného z najväčších tyranov komunistického hnutia vo svojej pracovni podpredsedu NR SR. Podľa mňa je to veľmi absurdné, preto som sa ozval," priblížil historik Patrik Dubovský.

Ako vníma, že pokus o jeho odvolanie prichádza naozaj v rekordnom čase, sme sa chceli opýtať aj samotného Ľuboša Blahu. Počas dňa najprv prisľúbil stretnutie v jeho kancelárii, no neskôr pozvanie odriekol.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy