Jasno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Ekonomika na prídelové lístky. Experti hodnotia ďalšiu výzvu z plánu obnovy
Zdielať na

Ekonomika na prídelové lístky. Experti hodnotia ďalšiu výzvu z plánu obnovy

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Slovensko spúšťa ďalšiu výzvu z plánu obnovy. Inovačnými a digitálnymi poukážkami chce postrčiť podnikateľov správnym smerom a nakopnúť celý sektor. Firmy neláka iba na vidinu výhodných dotácií. Žiadatelia by si mali "pretrpieť" oveľa menej byrokracie. Experti však hovoria o ekonomike na prídelové lístky. Podnikateľom môžu podľa nich tieto financie dokonca ešte aj uškodiť.

"Tie vouchery sú v podstate také, my ich voláme helikoptérové peniaze. Sú to peniaze, ktoré potrebujete rýchlo dostať k tým firmám, aby niečo začali robiť v zásade," uviedla Michaela Kršková, riaditeľka Výskumnej a inovačnej autority. "Verím, že to bude trochu krv alebo kyslík práve do tohto sektora," povedal štátny tajomník Ministerstva hospodárstva SR Peter Švec. 

O dotácie môžu žiadať všetky malé a stredné podniky. Vyhradených je dokopy 20 miliónov eur, každý si vie vypýtať maximálne 15-tisíc. "Tie firmy to potrebujú. Potrebujú to na to, aby udržali svoju konkurencieschopnosť, či už na domácom alebo zahraničnom trhu," dodal Švec. Inovačné vouchery slúžia najmä na výskum a vývoj, štát chce podporiť spoluprácu podnikov s vedeckými inštitúciami. Digitálne poputujú hlavne na, ako inak, digitalizáciu. V oboch oblastiach máme výrazné problémy a toto má byť jedna z ciest, ako ich vyriešiť.

Oproti minulosti je celý proces jednoduchší a transparentnejší. Byrokratické bariéry viac-menej zmizli. Tak napríklad, žiadatelia už nemajú povinnosť verejného obstarávania či prieskumu trhu. Všetko navyše dokážu vybaviť na jednej webovej stránke – informačnom systéme plánu obnovy. Cieľ je jasný – priblížiť sa Európe. "Ísť podľa vzoru pokročilejších ekonomík zahraničia a naozaj sa inšpirovať aj znižovaním byrokratickej záťaže," dodala Kršková. Z ekonomického hľadiska ale nie je všetko také ružové. Experti hovoria o voucheroch ako o prídelových lístkoch, ktoré často minú svoj účel.

"Pokiaľ musíme niekomu zaplatiť za to, že nám odoberie nejaký produkt, tak to signalizuje, že takto trh nefunguje, že to nie je zdravé prostredie," vyjadril sa Martin Vlachynský, analytik INESS. Štát chce, aby príspevky naštartovali väčšie, systémové zmeny. Podľa Vlachynského ale môže nastať pravý opak – firma si zoberie peniaze a nimi viazaná vlastne urobí kontraproduktívne kroky. Cituje pritom skúsenosti z podobných projektov rokov minulých.

"Tie snahy potom smerujú k napĺňaniu nejakej dotačnej schémy a nie k tomu, aby sa skutočne vytvárali hodnotné produkty na trhu," povedal Vlachynský. Tentokrát má tomu zabrániť spolufinancovanie od podnikateľov. 15 percent nákladov projektu totiž musia získať sami.

"Dávame dôveru tým žiadateľom, že ak už idú vložiť nejaké vlastné prostriedky do nejakého projektu, tak to nebudú míňať na hlúposti," informovala Kršková. Na ktorú stranu sa ale priklonia samotné firmy uvidíme až v najbližších rokoch. Každopádne už teraz je jasné, že žiadateľov bude tlačiť čas. Každý schválený projekt bude mať na realizáciu iba 9 mesiacov. Celý proces sa začne 14. augusta. Deadlinom je rok 2026, samozrejme, peniaze sa môžu minúť oveľa skôr.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy