Skoro jasno
22°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Kauza obvinených policajtov okolo Jána Čurillu ide do finále
Zdielať na

Kauza obvinených policajtov okolo Jána Čurillu ide do finále

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Kauza obvinených policajtov okolo Jána Čurillu zrejme speje do finále. Ich obhajca je presvedčený, že bratislavská prokuratúra na nich krátko pred voľbami podá obžalobu. Vyšetrovateľ policajnej inšpekcie im najnovšie kladie za vinu, že poškodili viacerých verejných činiteľov.

Sú to skoro dva roky, čo vyšetrovateľov okolo Jána Čurillu vzali do väzby a obvinili, že si vymysleli podozrenia na ľudí z policajnej inšpekcie, aby sami zakryli vlastnú trestnú činnosť. Tento motív už dnes neplatí, podľa advokáta sú však najnovšie obvinení, že chceli poškodiť viacerým verejným činiteľom.

O koho ale ide je otázne

"To je práve ten problém, že nevieme. Nikto ich nikdy nemenoval, nikto ich nikdy neidentifikoval," uviedol Peter Kubina, obhajca obžalovaných. Pripomína, že čurillovci v kauze, pre ktorú sú stíhaní, nikoho konkrétneho nikdy neobvinili, len začali trestné stíhanie vo veci. Nie je preto zrejmé, ako a komu mohli poškodiť:

Krajská prokuratúra nechce povedať, prečo skutok rekvalifikovala. Údajne by to narušilo vyšetrovanie. Podľa advokáta stíhaných policajtov je za tým jednoznačne marketing pred voľbami. "Že pozrite sa, myslí si to aj vyšetrovateľ, aj prokurátor. Už je to na súde, už sú obžalovaní," priblížil Kubina.

S menom Jána Čurillu a a jeho kolegov často operuje napríklad Robert Fico

Na tlačových konferenciách púšťal nahrávky z odposluchov, ktoré na nich vrhali podozrenie, že manipulujú politicky citlivé vyšetrovania. 

Až neskôr sa ukázalo, že tieto nahrávky boli zostrihané. A to tak, že úplne zmenili význam rozhovorov odpočúvaných policajtov: "Keď si na mne a na mojich kolegoch založili predvolebnú kampaň, nie je to dobrý krok," uviedol Ján Čurilla, vyšetrovateľ NAKA. "Tunajšia prokuratúra dozoruje trestnú vec, kde sa skúmajú úniky nahrávok do rúk politikom," povedal Patrik Hujsa, prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava. "Účelom bolo tie prepisy používať na tlačových konferenciách, účel to splnilo bez ohľadu na to, či tam dôjde k náprave," doplnil Kubina.

​​Len minulý týždeň ŠTS zatiaľ neprávoplatne odsúdil Jána Káľavského, ktorý vynášal veci z vyšetrovania. Či to ale ovplyvní túto kauzu, zatiaľ vôbec nie je jasné. Prokurátor si totiž rozsudok zatiaľ rozsudok nevypýtal. Káľavský je pritom ústrednou postavou takzvanej vojny v polícii. "Rozhodnutím nedisponujeme, nevieme , aký skutok bol predmetom trestného konania," priblížil Hujsa. "Je to možno na moju hanbu, ale ja som bol posledný, kto uveril, že on vynáša. Bol to môj kamarát, poznali sme sa, bohužiaľ," opísal Čurilla. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy