Jasno
19°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Rozpor medzi samosprávami: ZMOS podľa Únie miest robí zbytočnú paniku
Zdielať na

Rozpor medzi samosprávami: ZMOS podľa Únie miest robí zbytočnú paniku

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Hoci už tento piatok, 21. júla, sa pre problémy samospráv s kompenzáciami za ceny energií mimoriadne stretne parlament, časť samospráv v pondelok, 17. júla, pomyselne búchala na prezidentský palác so žiadosťou o pomoc. Tomuto kroku Združenia miest a obcí Slovenska a SK8 ale nerozumie Únia miest, ktorá hovorí o zbytočnom vykopávaní dverí. Premiér Ódor jasne povedal, že potrebujú čas do polovičky augusta, aby bolo jasné, ako je na tom štátna kasa. Povedal tiež, že forma pomoci pre mestá obce by mohlo byť aj odpustenie covidových pôžičiek.

Zástupcovia samospráv žiadajú prezidentku Zuzanu Čaputovú o pomoc pri kompenzáciách cien energií vo výške 108 miliónov eur. Adresovali jej list, v ktorom volajú po stretnutí s vládou. V pondelok o tom na tlačovej konferencii informovali šéf združenia samosprávnych krajov SK8 Jozef Viskupič a predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik.

Bývalá vláda prisľúbila samosprávam viac ako 100 miliónov eur na kompenzácie vysokých cien energií. Vo štvrtok (13. 7.) mali zástupcovia samospráv rokovať o kompenzáciách s predsedom vlády Ľudovítom Ódorom. Deň pred rokovaním však Ódor rokovanie na Úrade vlády SR zrušil. Ódor sa už totiž vyjadril, že vláda nedisponuje takými finančnými zdrojmi, aby kompenzovala samosprávam ceny energií.

"Rozhodli sme sa požiadať o súčinnosť prezidentku, aby zvolala rokovanie a adresujeme je aj list. Žiadame o pomoc a urgentné stretnutie, pretože potrebujeme účinný lobing v prospech zabezpečenia prisľúbených 108 miliónov eur na sanovanie dopadov energetickej krízy. Veríme, že problémy samospráv sú pani prezidentke blízke a nie sú jej ľahostajné," vyjadril sa Viskupič. Stretnutie prezidentky a vlády ohľadom kompenzácie cien energií by sa podľa zástupcov samospráv mohlo uskutočniť ešte pred začatím mimoriadnej schôdze Národnej rady (NR) SR.

Celú tlačovú besedu si môžete pozrieť tu:

Mimoriadna schôdza NR SR ku kompenzáciám pre mestá, obce a vyššie územné celky (VÚC) sa uskutoční v piatok 21. júla o 9.00 h. Návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze podpísali poslanci Smeru-SD aj poslanci okolo Tomáša Tarabu (nezaradený). "Obciam, mestám a krajom je nateraz jedno, aká politická zostava v parlamente je a ktorá je ochotná podporiť našu snahu. Chcem vyzvať poslancov, aby nepolitikárčili a mimoriadnu schôdzu využili na to, aby sa prostriedky na sanáciu našli a našu požiadavku podporili," povedal Viskupič.

Premiér sa vyjadril, že ochota pomôcť samosprávam s kompenzáciami vysokých cien energií zo strany vlády SR naďalej platí v rámci možností štátneho rozpočtu. Parlamentom schválené zmeny rôznych zákonov totiž spôsobili výpadok rozpočtových príjmov.

Božik informoval o tom, že prezidentka Čaputová pohotovo reagovala na požiadavku zástupcov samospráv a Božika spolu s Viskupičom prijme v utorok (18. 7.) o 10.00 h v Prezidentskom paláci. "Reakcia na tlačový brífing združení zo strany pani prezidentky sa dostavila rýchlo, čo združenia považujú za pozitívny signál urgentného riešenia," uviedol Božik.

Súvisiace články