Zatiahnuté
12°
Bratislava
Roland
9.5.2024
SHMÚ zvýšil vo viacerých okresoch stupeň výstrahy pred búrkami. Patrí k nim aj váš okres?
Zdielať na

SHMÚ zvýšil vo viacerých okresoch stupeň výstrahy pred búrkami. Patrí k nim aj váš okres?

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Na celom Slovensku platí v pondelok 17. júla výstraha pred búrkami. Vo viacerých okresoch ju zvýšili z prvého na druhý stupeň. V niektorých oblastiach hrozí i povodeň z prívalového dažďa. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na svojom webe.

Druhý stupeň výstrahy pred búrkami je vydaný pre celý Žilinský kraj i pre väčšinu okresov Trenčianskeho a Prešovského kraja. Tiež pre okresy Spišská Nová Ves, Rožňava, Gelnica, Rimavská Sobota, Revúca, Brezno a Banská Bystrica

Búrky s krúpami môžu byť podľa SHMÚ sprevádzané prudkým lejakom s úhrnom zrážok od 30 do 50 milimetrov v priebehu 30 minút. Tiež nárazmi vetra od 70 do 110 kilometrov za hodinu. V oblastiach, kde je najnižší stupeň výstrahy, hrozia búrky s krúpami a prudkým lejakom s úhrnom zrážok od 20 do 30 milimetrov za 30 minút. Nárazy vetra môžu dosiahnuť rýchlosť od 65 do 85 kilometrov za hodinu. Výstrahy pred búrkami platia v pondelok do 20.00 h.

V súvislosti s prívalovým dažďom boli vydané prvostupňové hydrologické výstrahy v oblastiach Stredného Považia, Popradu či rieky Torysa. Tiež v okrese Bardejov, Spišská Nová Ves, Gelnica, Levoča a Kysucké Nové Mesto. V okrese Čadca je v tejto súvislosti výstraha druhého stupňa.

Popoludní môžu Slovensko potrápiť aj vysoké teploty. Druhý stupeň výstrahy je vo väčšine okresov Nitrianskeho kraja, tiež v okresoch Michalovce, Veľký Krtíš, Rimavská Sobota, Lučenec a Krupina. Teplota tam môže dosiahnuť 35 stupňov Celzia.

Vo viacerých okresoch Slovenska, s výnimkou Žilinského kraja, platí najnižší stupeň výstrahy pred vysokými teplotami. Vydané sú do 18.00 h.

Súvisiace články

Prečo počasie na Noviny.sk

Najlepšie počasie je už od roku 2009 vašim najlepším sprievodcom vo svete počasia. Prináša servis naplnený aktuálnymi informáciami a aktuálnymi predpoveďami. Kompletný servis začína presným popisom aktuálnej situácie a vysvetlením jej najbližšieho vývoja. Samozrejmosťou je predpoveď počasia pre najbližšiu noc a najbližší deň, ktorá je rozdelená na tri regióny v rámci Slovenska a v rámci nich sa sústredí na významné regionálne centrá. Pre cestovaniachtivých je tu predpoveď počasia pre susedné štáty. A pre tých, čo si radi robia dlhšie plány, je tu predpoveď na 7 dní. Radi oddychujete? Aj pre Vás máme informácie o možnostiach oddychu na lyžiach (v zime) alebo pri mori (v lete).

Všetky predpovede a informácie o počasí sú založené na pravidelne aktualizovaných dátach z meteorologickej staničnej siete a so siete dištančných meraní – meteorologických radarov a meteorologických satelitov. Náhľad do budúcnosti umožňujú špičkové meteorologické modely vylepšované tímom odborníkov so zreteľom spresňovať predpovede práve pre územie Slovenska. A všetky tieto informácie sú spracované a sprostredkované skúsenými moderátormi – profesionálnymi meteorológmi.

A prečo je Najlepšie počasie to najlepšie? Pretože Vám ponúka ideálnu kombináciu vždy aktuálnych informácií, presných predpovedí, prehľadnej grafiky a profesionálneho, a pritom ľudského a bezprostredného, prístupu moderátorov. A preto je to nielen najlepšie, ale aj najobľúbenejšie počasie. Ďakujeme Vám.