Jasno
15°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Poslanec Vetrák chce obmedziť prácu novinárov. Súvisí to s jeho žalobami?
Zdielať na

Poslanec Vetrák chce obmedziť prácu novinárov. Súvisí to s jeho žalobami?

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Poslanec Milan Vetrák, ktorý chce obmedziť prácu novinárov, sa sám súdil s viacerými médiami. Televízii JOJ to potvrdili zdroje z právnického prostredia. Samotný Vetrák ale odmieta, že by zmeny, ktoré v parlamente pretlačil bez odbornej diskusie, nejako súviseli s jeho žalobami.

​Na začiatku mali byť lepšie práva pre spotrebiteľov, napríklad, keď nakupujú cez internet, či ochrana pred podvodmi pri rozvodoch. Na konci je zmena, ktorá s tým vôbec nesúvisí. Redakcie môžu reálne pykať za každé vyjadrenie politika, ale aj ministerstiev. Novinku pretlačil Milan Vetrák cez občiansky zákonník bez odbornej diskusie. "Politici momentálne hádžu zodpovednosť za svoje výroky na médiá. Tlačovky naživo budú absolútne riziko," vyjadril sa advokát a odborník na médiá Tomáš Langer.


Milanovi Vetrákovi táto úprava už raz neprešla

Tvrdí, že len pre omyl poslancov, ktorí mu podporu sľúbili. Sám sa pritom podľa informácií Televízie JOJ súdil minimálne s dvomi denníkmi a jedným vysielateľom. "Či ja vediem nejaké spory na ochranu osobnosti? Mám možno jednu z minulosti žalobu, ktorá čaká na rozhodnutie," vyjadril sa poslanec Vetrák. "Aj my sme mali skúsenosť, že pán Vetrák sa súdil s radom médií i so Svetovým združením Slovákov v zahraničí a so mnou osobne. Treba povedať, že rad tých sporov bol veľmi dlhý a únavný, preto skončil zmierom," priblížil Vladimír Skalský zo Svetového združenia Slovákov v zahraničí.

Na zmeny v médiách, ktoré pretlačil Milan Vetrák, namietalo ministerstvo spravodlivosti aj generálna prokuratúra. Podľa neho je ale relevantné to, čo hovorí rezort hospodárstva. "Ja som od začiatku bola proti takémuto návrhu. Zjavne je to osobná skúsenosť, v ktorej chce nastaviť inak dôkazné bremeno a sťažiť novinárom ich prácu," vysvetlila exministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS). Poslanci, ktorí zmenu podporili tvrdia, že nevedeli, za čo v skutočnosti hlasovali. Zvrátiť to tak teraz môže už iba prezidentka svojím vetom. 

Súvisiace články