Jasno
11°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Po skoku do bazéna na istú dobu ochrnul: Martinovi pomáha robotická rehabilitácia
Zdielať na

Po skoku do bazéna na istú dobu ochrnul: Martinovi pomáha robotická rehabilitácia

LEHNICE / K letu už neodmysliteľne patrí slnko, langoš, návšteva kúpaliska, ale aj nejaký ten drink či pivko. Po ňom ale niekedy preceníme svoje schopnosti a situácie nevieme správne vyhodnotiť. Svoje o tom vie aj Martin, ktorý po nerozvážnom skoku do bazéna na istú dobu úplne ochrnul. Nepriazni osudu ale nepodľahol. A jeho zdravotný stav sa po rokoch výrazne zlepšil.

S príchodom letných mesiacov sa správajme zodpovedne, aby nás naše nerozvážnosti nepripravili o to najcennejšie, čo máme, a teda o zdravie. 28-ročný Martin sa zamlada venoval vodnému pólu a k vode mal vždy blízko. Pred štyrmi rokmi sa večer na kúpalisku rozhodol skočiť šípku do bazéna. "Skákal som vlastne hlavičku a myslel som si, že sú tam dva metre vody, no voda mala len 60 centimetrov," opísal Martin Kardoš.

Pri nevydarenom skoku do vody si zlomil krčnú chrbticu

"Bezprostredne po nehode som bol od krku dole celkovo paralyzovaný. Postupne som mal to šťastie, že sa mi nejakým spôsobom začali vracať tie pohybové funkcie do rôznych častí tela," priblížil Martin. Martin počas štyroch rokoch vystriedal viaceré kliniky s väčším či menším úspechom. Nakoniec sa rozhodol pre robotickú rehabilitáciu. "Vďaka tej robotike pacienti dosiahnu rýchlejšie a efektívnejšie výsledky ako bez nej," vysvetlil riaditeľ LEVITA Lehnice Gabriel Cseri. "Robotika poskytuje pacientovi komplexnú liečbu. To, čo nevieme nahradiť fyzioterapeutom a klasickou rehabilitáciou, tak používame robotickú rehabilitáciu," priblížil lekár Matej Fülöp.

Tá môže byť motorizovaná, ktorá pracuje bez spolupráce pacienta zakliesneného v stroji. Naopak, pri nemotorizovanej robotickej rehabilitácii sa vyžaduje aktívny pohyb pacienta. "Ten stroj mi opäť pripomína, ako to má presne pohyb po pohybe v tej chôdzi vyzerať," vysvetlil Martin. Najväčšiu skupinu, takmer 50 %, tvoria pacienti po mozgových cievnych príhodách. "Ďalšie diagnózy, ktoré riešime, sú skleróza multiplex, detská mozgová obrna, Parkinsonova choroba a poúrazové stavy," uviedol Gabriel Cseri. Momentálne si celú liečbu hradia pacienti, no zmluvy s poisťovňami sú v štádiu riešenia. "Najväčší problém ale je ten, že zariadenie ako naše, ktoré má najmodernejšiu techniku, robotiku, nemôže byť zazmluvnené na robotiku, nakoľko v katalógu výkonov tieto výkony ešte nie sú zavedené," vysvetlil Gabriel Cseri.

Martin po strastiplnej ceste berie život s nadhľadom a humorom jemu vlastným. Za sebou má aktuálne prvú robotickú rehabilitáciu a čakajú ho ďalšie. "Samozrejme, urobili sme vstupné vyšetrenie, kde som zdiagnostikoval daný stav, nasadil určitú liečbu," priblížil lekár Matej Fülöp. Zväčša rehabilitačný cyklus pacienta trvá dva týždne a nasleduje kontrola, po ktorej sa vyhodnotí následný postup. "U nás cvičí robotiku každý deň, ale pomimo musí doma cvičiť ďalšie dni. Tá rehabilitácia je tam do konca života," uviedol Fülöp.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy