Skoro jasno
18°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Programové vyhlásenie vlády a 200 bodov programu. Blíži sa posledná schôdza parlamentu
Zdielať na

Programové vyhlásenie vlády a 200 bodov programu. Blíži sa posledná schôdza parlamentu

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Ministri si už zajtra sadnú nad programové vyhlásenie vlády. Ódorov kabinet sa s ním bude uchádzať o dôveru v Národnej rade. Parlamentné počty ale hrajú v neprospech úradníkov. Ak dôveru nezískajú, bude mať aj táto vláda do volieb obmedzené právomoci. Poslanci o dokumente majú rokovať už v stredu. Na zákonodarcov ale čaká aj opäť vyše 200 bodový program.

Programové vyhlásenie vlády je na svete. Premiér Ľudovít Ódor ho už mal poslať lídrom politických strán - teda nie všetkým. "Dostal som ho trochu skôr na prečítanie," priblížil Richard Sulík (SaS), predseda strany. "Nedostal som ho, ale potom si ho prečítame a sa rozhodneme," poznamenal Boris Kollár (Sme rodina), predseda NR SR. "Poviem otvorene, ja neočakávam jednu vec, pomoc ľuďom," uviedol Ladislav Kamenický (SMER-SD), poslanec NR SR. 

Už dlhšie sa hovorí, že sa v ňom pôjde podľa kľúča tri plus tri. Všetci ministri mali vybrať tri opatrenia za svoj rezort, ktoré pomôžu hasiť aktuálne problémy a tri reformné kroky. "By sme to formulovali inak, ale keďže je to len na pár mesiacov, tak z toho nebudeme robiť vedu," dodal Sulík. "Vyhlásenie dôvery úradníckej vláde sa len preceňuje," povedal Peter Pellegrini (Hlas-SD), predseda strany.

S hlasmi Hlasu vláda rátať nemôže, ani so smeráckymi, či tými z OĽaNO. Kollárova Sme rodina je na vážkach a uvidí sa, čo ďalší. No a ako si zatiaľ stojí v očiach politikov úradnícka vláda a jej predseda? "Je to pragmatik, suchár, ale vtipný," dodal Kollár. "Darí sa mu upokojovať spoločnosť," dodal Pellegrini. "V niečom sú vajataví a povedali, že máme zlé financie," uviedol Roman Mikulec (OĽaNO), poslanec NR SR. "Drží si odstup od politických zápasov," dodal Sulík. 

Politické zápasy sú ale na programe dňa v Národnej rade. Po fiasku na uplynulej schôdzi, keď poslanci nezvládli body prerokovať a hlasovacie maratóny sa skončili skôr ako sa začali, majú na stole opäť cez 200 bodov. Niektoré zákony pritom nie je šanca do volieb vôbec prerokovať. Predseda parlamentu preto nastaví ich hierarchiu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy