Skoro jasno
22°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Ako predísť aquaplaningu a čo robiť, ak k nemu dôjde?
Zdielať na

Ako predísť aquaplaningu a čo robiť, ak k nemu dôjde?

BRATISLAVA / V súvislosti so silným dažďom totiž dochádza aj k aquaplaningu. Ide o jednu z najnebezpečnejších situácií, s ktorými sa vodiči stretávajú počas jazdy na mokrej vozovke. Ako v takejto situácii správne postupovať ale nevie každý. Kedy pridať a kedy naopak práve pribrzdiť? Veľmi dôležité je, aby sme svoje auto poznali. O vyhovujúcich pneumatikách nehovoriac.

Úsekov, na ktorých stojí na ceste voda, je v poslednom období čoraz viac. Ak sa už dostanete do aquaplaningu, manažér Petroltrans Rally Team Ján Slovák radí toto: "Spomaliť tempo, mať obe ruky na volante a držať v smere jazdy rovno volant." Mnoho vodičov, najmä tých menej skúsených, spanikári. Volantom trhnú, poprípade pribrzdia. Ak sa už dostanete do takejto situácie, konať je potrebné s rozvahou a mali by ste dobre poznať aj svoje auto. "Pri prednom náhone je niekedy lepšie pridať trošku plynu, pri zadnom náhone a štvorkolke trochu ubrať, ale treba to robiť veľmi s citom a opatrne," uviedol Slovák.

Práve aquaplaning je najčastejším problémom počas jazdy na mokrej vozovke. Môže byť spôsobený nerovnosťami na ceste, ale aj nevyhovujúcimi pneumatikami. "S malým dezénom, ktorý už nestíha odvádzať vodu a vlastne to koleso pred sebou tú vodu natlačí, vytvorí sa taký klin a automobil tú vodu vytlačí, čiže stratí kontakt s vozovkou," vysvetlil Ján Slovák. Dostať sa do aquaplaningu môže byť aj veľmi nebezpečné, preto je dôležité, aby sme boli na cestách vždy opatrní. "Je to najväčšie nebezpečie, čo sa môže stať. Keď sa tá voda nadvihne, auto je neovládateľné. To auto si ide fyzickým zákonom svojím smerom," priblížil Slovák.

Odborníci teda odporúčajú radšej sa vode na ceste vyhýbať, obzvlášť ak je už na pohľad viditeľné, že ide o hlbokú vodu, ktorá na ceste stojí. V takom prípade je najlepšie daný úsek obísť. Ak sa to ale nepodarí, hlavne sa snažte nepanikáriť.
"V prvom rade, keď vidím vodu na ceste, spomaliť, držať ruky na volante. Dôležité je mať pneumatiky s dezénom, ktorý dokáže tú vodu odvádzať," dodal na záver Ján Slovák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy