Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Inflácia zasiahla aj naše kúpaliská. Za vstupné si priplatíme
Zdielať na

Inflácia zasiahla aj naše kúpaliská. Za vstupné si priplatíme

BRATISLAVA/TRENČÍN / Už aj za pobyt pri vode si toto leto priplatíme. Ceny lístkov na kúpaliská idú tento rok hore. Prevádzkovatelia kúpalísk tvrdia, že zvýšenie cien ovplyvnili predchádzajúce slabšie letné sezóny počas pandémie a súčasná inflácia.

Kúpacia sezóna, ako sa hovorí, už klope na dvere. Návštevníci by sa ale na kúpaliská mali tento rok vyzbrojiť plnšími peňaženkami. Aj tie zasiahlo zdražovanie. "Po piatich rokoch de facto bez zmeny prišlo k úprave cien. Vstupné pre dospelého začína od 4,50 eur v závislosti od kúpaliska a končí až pri šiestich eurách. Tu je ten rozdiel, že online lístok je vždy 4 eurá," uviedol Ladislav Križan, riaditeľ STaRZ Bratislava.



Na bratislavských kúpaliskách sa dá podľa riaditeľa ušetriť aj zakúpením zvýhodnenej sezónnej permanentky. Na kúpalisku pod hradom Matúša Čáka v porovnaní s minulým rokom zdvojnásobili. "Aj naše kúpalisko zasiahla inflácia a ceny energií, preto sme museli pristúpiť k zvýšeniu cien," uviedol správca kúpaliska, Róbert Buchel. Obyvatelia Trenčína budú vo výhode. Na rozdiel od návštevníkov z iných miest sa tu okúpu lacnejšie. "8 eur pre Trenčanov, 12 eur pre ostatných," uviedol Buchel. V cene sú lehátka, tobogány a ďalšie atrakcie. Otvárajú už 17. júna.

Zdražovanie vstupeniek sa týka všetkých vekových kategórií. Nielen dospelých ale aj detí a seniorov. Keď si porovnáme len ceny za dospelých pred rokom a teraz, vidíme vo vstupných rozdiely. "Prevádzkovatelia kúpalísk taktiež čelia nárastom všetkých vstupov a tie náklady sa veľmi výrazne navýšili v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi. Preto museli pristúpiť k úprave cien," vysvetlil Gabriel Somogyi, prezident SAAKP. "Tie dôvody sú prozaické. Je to veľmi vysoká inflácia, ale aj vstupy vodného stočného, ľudských zdrojov," dodal Križan.

Prezident Asociácie kúpalísk a akvaparkov upozorňuje na fakt, že aj náklady na pracovnú silu sa stále zvyšujú. "Ako najväčšia položka pre akvaparky sú ľudia, ktorí sú nenahraditeľní. Plavčíka zatiaľ nevymysleli v elektronickej podobe," poznamenal Somogyi.

Súvisiace články