Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Štokholmský večer prerušila streľba: Jeden neprežil, ďalší sú zranení
Zdielať na

Štokholmský večer prerušila streľba: Jeden neprežil, ďalší sú zranení

Zdroj: TASR

ŠTOKHOLM / Tri osoby utrpeli zranenia a jedna prišla o život počas streľby, ku ktorej došlo v sobotu 10. júna večer vo štvrti Farsta na južnom predmestí Štokholmu. Oznámila to miestna polícia, píše TASR na základe správy agentúry DPA.

Strelné zranenia utrpeli štyri osoby, pričom jedna z nich im na mieste podľahla, zatiaľ čo tri ďalšie boli prevezené do nemocnice.

Mŕtvym je podľa médií 15-ročný mladík. Medzi zranenými je ďalší 15-ročný chlapec, 54-ročný muž a 56-ročná žena. Po automobilovej naháňačke boli podľa denníka Expressen zadržaní dvaja údajní páchatelia.

Svedok incident opísal

Jeden zo svedkov popísal, že na námestí počul niekoľko výstrelov. Najprv si ale myslel, že ide o zvuk petard. "Potom som uvidel osamelého muža v tmavom oblečení, ktorý držal niečo, čo vyzeralo ako útočná puška," citoval denník Aftonbladet tohto svedka. Výstrelov podľa neho bolo päť alebo šesť.

Streľba sa odohrala pri vchode do metra. Na sociálnych sieťach sa objavili informácie, že strelci mali zbrane, začali strieľať po ľuďoch, a potom z miesta činu ušli. 

Polícia začala vyšetrovanie v súvislosti s vraždou a niekoľkými pokusmi o vraždu. Policajti pri zásahu znemožnili zastaviť vlaku na neďalekej stanici, aby im nemohli ujsť domnelí páchatelia. 

Bezprostredne nebolo zrejmé, čo incident zapríčinilo. Ako však uvádza DPA, Švédsko má veľký problém so zločineckými gangami a súvisiacou kriminalitou, ktorá sa často týka obchodovania s drogami.

Kriminalita pre Švédsko nie je cudzí pojem

V tejto severskej krajine došlo v minulosti k viacerým streľbám ako aj útokom, pri ktorých boli použité výbušniny. Predmestie na juhu Štokholmu pritom patrí k oblastiam, v ktorých je kriminalita najhoršia.

DPA uvádza, že od začiatku roka do mája zaznamenali vo Švédsku celkovo 144 prípadov streľby, z ktorých k 52 došlo v hlavnom meste a jeho okolí. Zabitých pri nich bolo 18 ľudí, z toho desať v samotnom Štokholme.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy