Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ódor hľadá podporu: Stretnutia s lídrami strán pokračujú
Zdielať na

Ódor hľadá podporu: Stretnutia s lídrami strán pokračujú

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Premiér Ľudovít Ódor pokračuje v stretnutiach s lídrami strán, ktoré majú zastúpenie v parlamente. V pondelok 29. mája rokoval s Robertom Ficom a Petrom Pellegrinim. V utorok sa stretol s Michalom Šimečkom a Richardom Sulíkom. Naplánované sú aj stretnutia s Borisom Kollárom, Eduardom Hegerom a následne aj s Igorom Matovičom a Veronikou Remišovou.

SaS zahlasuje za vyslovenie dôvery vláde odborníkov, nedať hlasy je podľa Sulíka hlúposť

Strana SaS zahlasuje za vyslovenie dôvery vláde odborníkov. Po rokovaní s premiérom Ľudovítom Ódorom to uviedol líder strany Richard Sulík. Nezahlasovať za vyslovenie dôvery je podľa neho politicky hlúpe. "S hlasmi SaS môžu rátať, uvidíme, koľko sa ich nájde celkovo v parlamente. Ja totiž považujem za extrémne hlúpe nedať hlasy na vyslovenie dôvery vláde, lebo keď vláda nevznikne, tak neviete ani nikoho odvolať," povedal. Tí, ktorí za vyslovenie dôvery nezahlasujú, sa podľa neho zbavujú akejkoľvek kontroly nad vládou.

Programové vyhlásenie vlády (PVV) Sulík nateraz hodnotiť nechcel, považuje to za predčasné. Nemyslí si však, že by mohlo byť dôvodom na to, aby SaS za vyslovenie dôvery nezahlasovala. Na stretnutí podľa jeho slov Ódora informoval o tom, čo by bola pre stranu "červená čiara". Nesúhlasila by napríklad s vyššími daňami či povinnými kvótami pre migrantov.

PS považuje za dôležité vysloviť dôveru vláde odborníkov

Každý politik, ktorému záleží na tom, aby Slovensko pokojne dokráčalo k voľbám, by mohol mať záujem na vyslovení dôvere vláde odborníkov. Po stretnutí s predsedom vlády Ľudovítom Ódorom to poznamenal predseda Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka.

"Ak politická vláda zlyhala a želáme si, aby vláda odborníkov doviedla pokojne Slovensko do nastávajúcich volieb, je podľa mňa symbolicky i politicky veľmi dôležité, aby parlament vyslovil dôveru kabinetu," upozornil Šimečka, ktorý potvrdil, že poslanec Tomáš Valášek bude v pléne hlasovať za vyjadrenie dôvery.

To, či ju kabinet napokon získa, je podľa Šimečku otvorenou otázkou. Ak by sa tak aj nestalo, nič dramatické sa podľa lídra PS neudeje. "Aj bez vyslovenia dôvery môže vláda plniť tie základné úlohy, ktoré má pred sebou, teda upokojiť situáciu, pripraviť návrh rozpočtu či pokračovať v plnení úloh z plánu obnovy," upozornil.

S Ódorom sa rozprával aj o stave čerpania eurofondov a hrozbe straty veľkého množstvo zdrojov. Priznal, že mu Ódor predstavil aj návrhy riešení, aby sa hrozba nenaplnila, prezentáciu plánu na zrýchlenie čerpania eurofondov však chce nechať na predsedu vlády.

Hlas-SD a Smer-SD za dôveru hlasovať nebudú

Predseda vlády Ľudovít Ódor sa od pondelka (29. 5.) stretáva s lídrami politických strán, s ktorými sa rozpráva o programovom vyhlásení vlády a vyslovení dôvery vláde. Strany Hlas-SD i Smer-SD po pondelkových stretnutiach potvrdili, že za dôveru hlasovať nebudú.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy