Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vzťahy medzi SR a ČR: Sú naozaj svetovým unikátom, uviedol Wlachovský
Zdielať na

Vzťahy medzi SR a ČR: Sú naozaj svetovým unikátom, uviedol Wlachovský

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Žiadam slovenských a českých progresívcov, aby nerozbíjali vzťahy medzi SR a ČR. Hráte sa ohňom! odkázal Robert Fico českému ministrovi zahraničia Janovi Lipavskému. Ten ho totiž nedávno v českej televízii tvrdo skritizoval. Pritom znepokojenie z našej politickej situácie dokonca vyjadril aj český prezident Petr Pavel.

"Prípadné premiérovanie Roberta Fica je niečo, čo veľmi pozorne musíme sledovať," avizoval Jan Lipavský, minister zahraničných vecí ČR. "Čo sa starajú preboha do slovenských vnútorných záležitostí. My takéto niečo nerobíme," uviedol Robert Fico, predseda strany Smer-SD.

Český minister diplomacie, ale s kritikou zašiel ešte ďalej. "Ja by som si prial, aby to bola len predvolebná rétorika. A zároveň, aby z tých niektorých úplne nehoráznych výrokov také ustúpil. Pretože to nie je politika, so ktorou si viem predstaviť, že by silné Slovensko by dokázalo byť vnímané v Európe ako partnerský štát," dodal Lipavský. "Kto dáva rozumy českému ministrovi zahraničných vecí. Slovensko je suverénna krajina a nepatrí sa, aby minister inej krajiny komentoval vnútorné pomery, a aby nazýval výroky opozičného lídra ako nehorázne, to si naozaj vyprosujem," dodal Fico.

Kritiku do radov slovenskej politiky ale povedal aj sám český prezident Petr Pavel. A to ešte vo februári počas debaty k prvému výročiu vojny na Ukrajine, ktorú zorganizovalo Zastúpenie Európskej komisie v Česku. Vyjadril svoje znepokojenie z našej politickej situácie. Aj na to reagoval Robert Fico na sociálnej sieti. "So všetkou úctou som mu pripomenul, že na Slovensko sa chodí s klobúkom v ruke a nie na hlave," doplnil Fico. "Zhodou okolností to vidím rovnako ako kolegovia v Českej republike. A myslím si, že Robert Fico pre Slovensko bol obrovskou katastrofou. Jediný výsledok bude, že všetko sa ukradne a nič nepôjde na pomoc ľuďom," ozrejmila Veronika Remišová, predsedkyňa strany Za ľudí. 

Pritom medzitým už aktuálny šéf našej diplomacie Miroslav Wlachovský stihol svoju prvú zahraničnú cestu v Česku. Včera v Prahe rokoval s Janom Lipavským. A obaja naše vzťahy hodnotili vysoko. "Tie vzťahy sú naozaj svetovým unikátom. Naozaj ich máme silné. Neberme ich ako samozrejmosť," poznamenal Miroslav Wlachovský, minister zahraničných vecí SR. "Je to dlhodobá konštanta, že úroveň vzťahov našim dvoch krajín je svetovým unikátom. A robíme všetko preto, aby to tak zostalo aj naďalej," doplnil Lipavský.

Tu sú v zhode aj s predsedom Smeru. "Vzťahy medzi Slovenskom a ČR sú tak vzácne a tak jedinečné, že ich musíme chrániť," uviedol Fico. "Je to pre nás strategicky dôležité. My nemáme bližšieho silnejšieho partnera, než je ČR," dodal Wlachovský.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy