Polojasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Prvé zasadnutie vlády. Premiér Ódor chcel priniesť povraz
Zdielať na

Prvé zasadnutie vlády. Premiér Ódor chcel priniesť povraz

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Ani úradnícka vláda neporušila tradíciu a v stredu sa stretla na pravidelnom rokovaní. Noví ministri si ale zvolili pomalý rozjazd. Mali len pár bodový program. Najdlhší čas venovali diskusiám, ako budú fungovať, vzájomnému spoznávaniu sa či výmene čísel. No a tí, ktorí to nestihli skôr, si dnes aj potykali.

Nie je prvá vláda ako prvá vláda. "Sem si položíme kvietky," povedal Branislav Gröhling (SaS), vtedajší minister školstva SR. "Sa musia o ňu dobre starať a nielen o ňu, ale aj o dobré vzťahy vo vláde," ozrejmil Eduard Heger (OĽaNO), vtedajší predseda vlády SR. "Zvažoval som, že im dám povraz, nech ťaháme pomyselne za jeden povraz, ale nechcel som robiť z toho cirkus," uviedol Ľudovít Ódor, predseda vlády SR. 

Ministri využili prvé oficiálne rokovania aj na upevňovanie vzťahov, všetci totiž mali na seba číslo. Riešili sa ale aj vážne témy. Premiér opakovane čelí otázke, či vymení súčasného šéfa SIS. "Táto téma je úplne otvorená, otvorene sa bavíme o tejto možnosti," dodal Ódor. "Odporúčam pánovi premiérovi, aby si tam dal človeka, ktorému môže dôverovať," dodal Heger. "Mňa úprimne prekvapujú výzvy od predstaviteľov predchádzajúcej vlády, ktorá tú možnosť mala a mohla k tomu pristúpiť. Práve z ich strany ma tá výzva prekvapuje najviac. Ako som povedala, je to otvorená otázka a budeme o nej rokovať," uviedla prezidentka SR Zuzana Čaputová. 

Kde už personálne zemetrasenie nastalo sú viaceré ministerstvá. Ako na bežiacom páse sa menia štátni tajomníci. "Určite to nie je nejaký akt výzvy," doplnil Ódor. Dozvedeli sme sa ale aj to, aké slávnostné menu premiér kolegom na Úrade vlády podával. "Vyprážaný rezeň, tak ako má byť," poznamenal Peter Balík, minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR. Plné ruky práce nie však s rezňom mali tlmočníci do posunkového jazyka. Členovia novej vlády ešte nedorástli na vlastné znaky. Ich priezviska sa musia hláskovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy