Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Bývalí ministri idú do parlamentu. Naď priznal, že ani nevie ako sa hlasuje
Zdielať na

Bývalí ministri idú do parlamentu. Naď priznal, že ani nevie ako sa hlasuje

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Plné ruky práce nebudú mať len noví ministri, ale aj tí starí. Už v utorok sa väčšina bude hlásiť u staronového zamestnávateľa - Národnej rady. Oprášiť si tak budú musieť ako ovládať hlasovacie zariadenia. Minimálne jeden odchádzajúci člen vlády vraví, že by sa mu zišiel rýchlokurz.

ZA, PROTI, ZDRŽAL SA - dôverne známe tlačidlá pre poslancov, odídencov z vlády ale môžu potrápiť. Teda iba niektorých. "To si myslím, že je jednoduché, to asi zvládne skoro každý," povedal Milan Krajniak. Ako dodal Jaroslav Naď, zabudol, ako má hlasovať. "Ja som to totižto iba jedenkrát robil úplne v prvý deň," doplnil Naď. 

Zaškolenie poslancov sa totiž robí len tesne pred ustanovujúcou schôdzou. Naposledy to bolo pred tromi rokmi. "Budem prosiť o školenie, lebo neviem ako sa to robí," dodal Naď. Otázne je, či by Jaroslav Naď ako poslanec nebol prekvapený, za čo politickému rivalovi zahlasoval. Samotné hlasovanie v parlamente pritom nie je raketová veda. 

Nie je to ale jednoduché, ani ako stlačiť hračku. Pravidlá hlasovania sú totiž spísané na 10-tich stranách. Čo sa v materiáli napríklad píše? Poslanec sa prezentuje stlačením tlačidla 1, začnú blikať kontrolky LED vľavo pri tlačidlách 2,3 a 4. Tlačidlo s označením 5 nemá v tomto prípade žiadnu funkciu. Po skončení, alebo možno aj nie. 

Hlasovacie zariadenia sú už 20 ročné a v lete sa ráta s ich výmenou, čo Národnú radu paralyzuje. Manuál myslí aj na to. Možné je vtedy hlasovanie rukami. Zrátať, ako hlasuje 150 poslancov, by ale bolo obtiažné.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy