Polojasno
19°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Prezidentka o vláde úradníkov: Očakávam vecný a odborný prístup a hlavne pokoj pred voľbami
Zdielať na

Prezidentka o vláde úradníkov: Očakávam vecný a odborný prístup a hlavne pokoj pred voľbami

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Zoznam členov vlády odborníkov je takmer kompletný, jedno meno zostáva otvorené. Prezidentka Zuzana Čaputová o tom informovala v televízii TA3 a na následnom brífingu. Dodala, že nejde o ministra školstva. Zloženie kabinetu plánuje zverejniť najneskôr v piatok 12. mája.

Dnes ešte viceguvernér Národnej banky, budúci týždeň nový predseda vlády. Ľudovít Ódor chce podporu pre svoj kabinet hľadať u všetkých strán, ktoré budú konštruktívne a budú mať záujem. "My sme vláda odborníkov, takže sa nemusíme hrať na politikov, nemusíme hrať politické hry. Ja sa určite stretnem s relevantnými politickými stranami a budeme hľadať prieniky pri programovom vyhlásení. A potom to nechám na nich," uviedol Ódor.

Na presviedčanie bude mať prvých 30 dní, kedy jeho vláda bude mať také isté kompetencie ako vlády, ktoré vznikajú z volieb. Ak parlament kabinetu zelenú nedá, bude fungovať v obmedzenom režime podobne, ako ten Hegerov. "Verím hlavne, že prinesie alebo zvýši politickú kultúru, kultúru komunikácie a stabilizuje situáciu pred voľbami," uviedla prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Ľudovít Odór vyberal kabinet spolu s prezidentkou. Tvorili ho už od januára. Prioritami bude rozpočet, ale aj upokojenie situácie: "Aby sme sa sústredili aj na zraniteľné skupiny na Slovensku, aby sme boli viac empatickí a hľadali možnosti, ako im pomôcť," priblížil Ódor.

Nové zákony však už jeho vláda s najväčšou pravdepodobnosťou predkladať nebude. V parlamente by ich nestihli prerokovať. Otvárať sa nebudú ani takzvané kultúrno-etické otázky. "Táto vláda by mala pracovať na rozpočte a pracovať na tom , aby sme čerpali eurofondy," uviedol Boris Kollár, predseda NR SR. "Má šancu byť lepšia vláda ako vlády Matoviča a Hegera," vyhlásil Peter Pellegrini, predseda strany Hlas-SD.

"Pokiaľ pani prezidenta zohľadní rozhovor, ktorý som s ňou mal, tak takáto vláda dostane podporu SaS," uviedol Richard Sulík, predseda strany SaS. "Budúcim premiérom bude človek, ktorý vymyslel trest pre každú vládu - vyrovnaný rozpočet," vyhlásil Igor Matovič, predseda strany OĽaNO.

Kabinet prezidentka definitívne predstaví až v piatok, 12. mája. Už teraz je však jasné, že nový premiér sa nevyhne útokom. "Je to fakt, že je to Sorošov človek a je za to platený. Neoliberálny politik, ktorý bol vždy proti opozíciu typu Smer SD," vyhlásil Robert Fico, predseda strany Smer-SD. "Na útoky môžem povedať len toľko, že ďakujem pánu Ficovi, že ma vymenoval za viceguvernéra NBS," uzavrel Ódor.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy