Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Vlčanov návrh pomoci chudobným: Jeho zámer naráža na kritiku
Zdielať na

Vlčanov návrh pomoci chudobným: Jeho zámer naráža na kritiku

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Najzraniteľnejším a najchudobnejším chce minister Samuel Vlčan pomáhať platobnými kartami. Ide najmä o tých ľudí, čo prepadli sitom jednotlivých pomocí, ale aj tým, ktorým vysoká inflácia výrazne poznačila rodinné rozpočty. Jeho zámer ale naráža na kritiku. Otázkou totiž je, ako by sa tento zámer realizoval v praxi. Napríklad, či by staršie ročníky vedeli kartou platiť. A to si chce dať vysvetliť aj poverený premiér.

"Také trošku sociálne inžinierstvo. No také hókusy pokusy. Čo tam pôjde s ampliónom po ulici, bude tých ľudí hľadať, že kto teda je akurát ten odkázaný a kto už nie? Mali by sme používať štandardné spôsoby pomoci," vyjadril sa predseda strany OĽaNO Igor Matovič. "Pán minister sa len snaží budiť dojem, že niečo robí. Pritom pri cenách potravín dlhodobo nerobí nič. A takto dopadnú aj tie karty. Jednoducho to nebude realizovateľné," poznamenal nezaradený poslanec NR SR Erik Tomáš (Hlas-SD).

Minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan ale tvrdí, že podpora rodín s nízkym príjmom môže byť už aj prostredníctvom moderného nástroja, akým je platobná karta. Na nej by bol určitý finančný obnos a zaplatiť by sa ňou dali len isté druhy potravín. A to najmä tie základné. Napríklad pri alkohole by banka transakciu zamietla. "Ktoré vy viete jednoducho kalibrovať. A viete aj, keď potrebujete na mesačnej báze určovať limit, koľko z tej karty môžete vyčerpať. A viete cez tú kartu aj kontrolovať, aby sa nakupovali povedzme len potraviny," vysvetlil poverený minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan (OĽaNO).

Otázne je ale to, či to v praxi nebude pre vyššie ročníky problém. "Nepoužívam túto modernú elektroniku. Mám 84-rokov," povedala dôchodkyňa v ankete. "Keď vás okolnosti prinútia, tak sa naučíte narábať aj s medziplanetárnou raketou," uviedol dôchodca v ankete. "Opäť pán Vlčan od zeleného stola bez poznania názoru tých, ktorých sa to týka, chce rozhodovať," kritizoval podpredseda NR SR Juraj Blanár (Smer-SD). "Je to uchopiteľné v praxi, ale treba si uvedomiť, že ide len o formu. A práve preto zachovávame ešte stále aj možnosť doručiť napríklad dôchodok alebo pomoc aj poštovou poukážkou, lebo najmä starší občania sú na to zvyknutí," oznámil poverený minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina).

A jedným z riešení je takáto spolupráca. "Už dnes je možnosť, so Slovenskou poštou dohodnúť, aby tí, ktorí majú o to záujem, dostávali takéto platobné karty," dodal Krajniak. "Je to rozhodne efektívnejší nástroj, ako to vyplácať cez poštu alebo posielať na účet," uviedol predseda strany SaS Richard Sulík. "Treba adresne pomáhať," doplnil predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina). Predseda Sasky v tom ale vidí iné nástrahy. "Ten, kto zarába 501 eur, to nedostane. Všetci sa budú snažiť zarábať 499, vlastne vytvárame motiváciu byť chudobným. Toto je problém," upozornil Sulík.

A Igor Matovič je skôr proti. "Bavme sa o správnosti nastavenia úrovne životného minima, napríklad cez ktoré sa táto pomoc počíta. Či teda je adekvátne," povedal Matovič. Aj opozičný Hlas má na pomoc ľudom vlastné návrhy. Erik Tomáš tvrdí, že pri 30-percentnom náraste cien potravín minister Vlčan vôbec nekoná. "Do parlamentu sme predložili návrh zákona o znížení DPH. Na základné potraviny s 10 na 5 percent. A na potraviny predávané z dvora na 0 percent. A zároveň sme predložili zákon, ktorým chceme regulovať obchodné prirážky obchodných reťazcov," opísal Tomáš. "Viem si predstaviť diskusiu o každom rozumnom návrhu," priznal Krajniak.

Aktuálne je návrh Samuela Vlčana s platobnými kartami v rokovaní s ministrom práce Milanom Krajniakom. Ten je tomu zatiaľ naklonený. Otázne je ale podľa neho to, koľko peňazí na to rezort financií vyčlení. Poverený premiér ale zatiaľ istý nie je. Čaká totiž na výsledky rokovania oboch ministrov. A až potom sa rozhodne, či tento návrh pomoci podporí. "Podľa toho oznámime, či do toho pristúpime, alebo nie. Samozrejme, závisí aj na tej realizovateľnosti," vysvetlil poverený riadením vlády Eduard Heger (Demokrati). "A potom budeme vedieť navrhnúť, či to podľa nás má zmysel praktický, alebo či to chceme urobiť ako dlhodobé opatrenie," uzavrel Krajniak.

Súvisiace články