Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Zvyšky vládnej koalície riešia, ako neschváliť to, čo sľúbili lekárom. Teda trestanie nemocníc za nedostatok personálu
Zdielať na

Zvyšky vládnej koalície riešia, ako neschváliť to, čo sľúbili lekárom. Teda trestanie nemocníc za nedostatok personálu

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Hrozba väzenia pre riaditeľov nemocníc, ktorí nenaplnia personálny stav. Takýto návrh je súčasťou memoranda, vďaka ktorému nastal zmier po výpovediach takmer tritisíc lekárov. Táto požiadavka mnohých šokovala a zo stoličky zdvihla aj najvyšších ústavných činiteľov. Boris Kollár to odmieta podporiť a poverený premiér Eduard Heger priznáva, že memorandum síce podpísal, ale nevedel, čo presne je jeho obsahom. Lekárske odbory ale na tejto požiadavke trvajú.

"Takýchto podpisov sa deje viacero. Áno, ako predseda vlády musím podpisovať veľa dokumentov a spolieham sa, samozrejme, na svojich ministrov. Nepoviem nič nové, že nečítam každý dokument úplne detailne od slova do slova," povedal poverený riadením vlády SR Eduard Heger (Demokrati). "To prekvapilo aj mňa. Verte tomu, že som vôbec nevedel, že je tam takáto hlúposť. To nemá nič spoločné s etikou, s demokraciou ani s ničím. Ja by som toto, aj keby som bol predseda vlády, nepodpísal," vyhlásil predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina).

Tentokrát ale premiér Eduard Heger podpísal aj to, s čím ani on sám nesúhlasí. Otvorene totiž priznáva, že návrh, v dôsledku ktorého je možné trestné stíhanie riaditeľov nemocníc v prípade, ak nezabezpečia dostatok personálu, je chybou, ktorú musia opraviť. "Samozrejme, že som vedel, že podpisujem memorandum, za ktoré odborne garantoval pán minister Lengvarský. Spoľahol som sa na pána ministra. Táto formulácia tam určite v takomto duchu nemala byť zadefinovaná," skonštatoval Heger. "To je úplný nezmysel. Je to absolútna kravina a ja toto nikdy nepodporím. Keď si na tom tie odbory trvali, tak sa pýtajte lekárov, či sú spokojní s takýmito odbormi," uviedol Kollár.

Odbory ale argumentujú tým, že chcú tak dosiahnuť vyššiu bezpečnosť pacientov v nemocniciach. Tvrdia, že o to žiadajú roky. Dôvodom sú podľa nich zbytočné úmrtia pre preťaženosť personálu. Odkazujú sa na svetové štúdie. "Tá najväčšia analyzovala vyše 300 nemocníc po celej Európe. Zistila, že ak sa počet pacientov na jednu sestru zvýši zo šiestich na ôsmich pacientov, tak sa na takých oddeleniach zvýši úmrtnosť až na 30 percent, čo je vysoké číslo," informoval predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský.

U nás je podľa Petra Visolajského predpis na jednu sestru 12 pacientov. "Ale je to bežné, že tento počet pacientov pripadá na jednu sestru. Napríklad na chirurgickej klinike môže byť až 30 pacientov. Na úkor personálu sa často šetrí. Nejde nám o zatváranie všetkých riaditeľov nemocníc, ale o to, aby sa konečne začali tieto bezpečnostné predpisy dodržiavať," poznamenal Visolajský. S touto novinkou sa ale nestotožňuje a nesúhlasí ani jej predkladateľ minister spravodlivosti. Návrh je aktuálne v pripomienkovom konaní a Viliam Karas dúfa, že neprejde. Pretože podľa neho sa to ani nedá v praxi realizovať.

"Opakovane som upozorňoval, že je nevykonateľný, že s ním v zásade nesúhlasím. Je to prekročenie hraníc, kde by mala zasahovať trestná politika štátu. Takto sa veci riešiť v krajine nemajú," upozornil poverený riadením ministerstva spravodlivosti SR Viliam Karas. Na strane odborov sú pritom aj medici. Ich asociácia v svojej správe tvrdí, že napriek veľkému podstavu lekárov, je pre nich nemožné nájsť si u nás prácu. "Dôvodom je obrovský investičný deficit a nesprávne nastavená metodika financovania verejného zdravotníctva, ktoré je aj napriek enormnému personálnemu poddimenzovaniu stratové," zaznelo v stanovisku Slovenskej asociácie študentov medicíny.

Poverený premiér tvrdí, že je jednoznačným cieľom zabezpečiť kvalitnú zdravotnú starostlivosť, prostriedok ale nemôže byť hrozba väzením. Preto sa Eduard Heger rozhodol konať a požiadal ministra Karasa, aby dohodol stretnutie s predsedom lekárskych odborov Petrom Visolajským. "Aby sme naplnili cieľ, ale určite nie takýmito prostriedkami. Je chybou, že takáto formulácia sa tam ocitla. Je možné, že budeme musieť na to pozrieť ešte dvomi ďalšími očami, aby sa takáto situácia neopakovala," uzavrel Heger.

Súvisiace články