Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Do druhého čítania prešiel návrh, ktorý by príspevok pri narodení dieťaťa priznal i pre štvrté dieťa
Zdielať na

Do druhého čítania prešiel návrh, ktorý by príspevok pri narodení dieťaťa priznal i pre štvrté dieťa

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Nárok na príspevok pri narodení dieťaťa majú rodičia už desať rokov. Pri prvom až treťom dieťati hovoríme o sume takmer 830 eur, na ktoré rodičia majú nárok po 28. dni od narodenia bábätka. Od minulého roka ubudlo rodičom byrokracie spojenej s vybavovaním tohto príspevku. A aktuálne je v hre ďalšia zmena.

​Pri zavádzaní takzvaného kočíkovného vznikla nakoniec pred rokmi dohoda, že suma 829 eur bude len pre prvé tri deti v rodine. V ostatných prípadoch, teda od štvrtého dieťaťa a pri splnení všetkých zákonných podmienok, ako návšteva poradní a riadna starostlivosť o novorodenca, sa suma pohybuje už len vo výške 151 eur. A práve to navrhla skupina poslancov v parlamente zmeniť. Do druhého čítania tak prešiel návrh, ktorý by príspevok v plnej výške priznal i pre štvrté dieťa.

"Myslím si, že aj tento príspevok pomôže rodinám, aby mali viac detí," uviedla poslankyňa NR SR Zita Pleštinská (OĽaNO). "Nehovorím, že tento príspevok spôsobí nejaký baby boom, ale každé dieťa, ktoré sa narodí, prispeje v tejto demografickej situácii," povedala poslankyňa NR SR Anna Záborská (OĽaNO). "My sme zaviedli pred rokmi príspevok pri narodení dieťaťa a podporíme ho aj pre štvrté dieťa," vyjadril sa nezaradený poslanec NR SR Erik Tomáš (HLAS-SD).

Aj v minulom roku bolo najviac príspevkov vyplatených podľa údajov Ústredia práce práve na prvé dieťatko. Štvrté dieťa pribudlo do 1711 rodín. "V roku 2022 bolo vyplatených na príspevku pri narodení štvrtého dieťaťa viac ako 290-tisicí eur, a to na 1711 detí," informovala hovorkyňa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Barbara Túrusová. Definitívne sa o zvýšení príspevku pri narodení aj pre štvrté dieťa bude hlasovať na marcovej schôdzi parlamentu a zdá sa že ani minister práce nemá s takýmto výdavkom problém.

"Náklady sú približne 1,3 milióna eur ročne, ale to sme si s pani poslankyňou Záborskou aj s ministerstvom financií vydiskutovali, že je to zvládnuteľné," uviedol poverený minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina).


Súvisiace články

Najčítanejšie správy