Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Rozlúčkovú návštevu Slovenska začal český prezident Miloš Zeman vo Vysokých Tatrách
Zdielať na

Rozlúčkovú návštevu Slovenska začal český prezident Miloš Zeman vo Vysokých Tatrách

Google News Button Sledovať správy

ŠTRBSKÉ PLESO / Na Štrbskom Plese sa v utorok, 7. februára, začal oficiálny program rozlúčkovej návštevy českého prezidenta Miloša Zemana na Slovensku, a to uvítacím ceremoniálom s vojenskými poctami. Dosluhujúci prezident sa tu stretol so slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou.

Na popradské letisko priletel Miloš Zeman ešte v pondelok a večer spolu so svojimi partnermi absolvovali neoficiálnu večeru. Prezidentka po príchode na Štrbské Pleso v pondelok pre médiá uviedla, že je veľmi rada, že si český prezident na rozlúčku vybral Vysoké Tatry. Označila ich za „krásne a výnimočné miesto, ktoré majú Česi aj Slováci tak radi“. 

Verím, že aj s mojim nástupcom bude pokračovať veľmi dobrá česko-slovenská spolupráca, povedal Zeman

Dosluhujúci český prezident to uviedol počas utorkovej tlačovej konferencie na Štrbskom Plese, kam prišiel v rámci rozlúčkovej návštevy Slovenska. Počas nej sa tu stretol so slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Išlo podľa jej slov o ich v poradí trináste stretnutie v rámci spolupráce v ich funkciách. Je už tradíciou, že prvé a posledné zahraničné cesty vrcholných predstaviteľov Česka a Slovenska vedú práve do druhej krajiny v rámci bývalého Československa. Návšteva Miloša Zemana priamo na Štrbskom Plese nie je prvou. Navštívil ho aj v roku 2018 počas svojej prvej zahraničnej cesty v rámci druhého prezidentského mandátu. Vtedy sa tu stretol s vtedajším prezidentom Andrejom Kiskom.

Na vzťahu s prezidentom si vážim vzájomnú komunikáciu, a to aj napriek niektorým rozdielnym názorom, uviedla Čaputová

Od začiatku bola podľa jej slov nastavená s veľkou mierou otvorenosti a rešpektu. „Som veľmi rada za spoluprácu, ktorú sme za toto obdobie spoločne mali. Bolo typické tým, že naše štáty prechádzali neľahkým obdobím, zároveň sme mnohokrát mali aj rozdielne názory na množstvo vecí, ale veľmi si cením, že sme sa o nich mohli vždy porozprávať vo veľmi otvorenej a vzájomne sa rešpektujúcej atmosfére,“ zhodnotila. Zároveň dodala, že obe krajiny mali k sebe vždy veľmi blízko, čo sa podľa jej slov ukazuje na spolupráci v ekonomickej či kultúrnej oblasti, v medziľudských vzťahoch, ale najmä v situáciách, keď si treba vzájomne pomôcť. Pripomenula, že Česká republika velí mnohonárodnej bojovej skupine na Slovensku, a spolu s Poľskom podľa jej slov „chráni naše nebo“. Slovenskí hasiči zase pomáhali v Čechách v súvislosti s ničivými požiarmi.

​Miloš Zeman zase ocenil Čaputovej ľudskosť. Tá sa podľa neho prejavila aj jej návštevou v nemocnici, kam za ním prišla počas jeho zdravotných ťažkostí. Vzťahy medzi oboma krajinami označil za bezproblémové a skvelé. Aj on však potvrdil niektoré rozdielne názory. „Nezdieľam názor, že s Čínou by sme nemali mať korektné vzťahy, a to z toho dôvodu, že po Nemecku je Čína najvýznamnejší obchodný partner Českej republiky,“ poznamenal.

Počas stretnutia sa venovali aj téme regionálnej spolupráce v rámci formátu V4

Obaja predstavitelia sa dotkli tiež témy vojny na Ukrajine. „Česká republika a Slovenská republika zdieľajú aj v tejto veci totožné postoje, pokiaľ ide o hodnotenie situácie, ale aj pokiaľ ide o všetky formy pomoci, ktoré oba štáty poskytujeme,“ zhodnotila prezidentka. Slovensku Zeman poprial, aby vyriešilo niektoré svoje vnútropolitické problémy, ktoré podľa jeho slov nie sú zďaleka také závažné, ako sa zdajú vonkajším pozorovateľom. Podotkol, že v českej politike zažil podobné situácie a všetky sa podľa jeho slov podarilo demokratickým spôsobom vyriešiť.

Český prezident pobudne na Slovensku do stredy. V utorok popoludní ho v Tatrách čaká ešte stretnutie so slovenským premiérom Eduardom Hegerom, prídu za ním aj bývalí prezidenti Rudolf Schuster a Andrej Kiska, stretne sa aj s predsedom Národnej rady SR Borisom Kollárom a tiež bývalým predsedom vlády Petrom Pellegrinim.

Miloš Zeman bol prvým priamo zvoleným prezidentom Českej republiky. Prezidentské voľby vyhral v roku 2013 a opätovne v roku 2018. Jeho súčasný mandát vyprší 8. marca. Novým českým prezidentom bude Petr Pavel. Armádny generál vo výslužbe zvíťazil počas druhého kola prezidentských volieb koncom januára, keď porazil niekdajšieho premiéra Andreja Babiša.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy