Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nový detenčný ústav by sa mal zapĺňať v marci, realita bude asi iná
Zdielať na

Nový detenčný ústav by sa mal zapĺňať v marci, realita bude asi iná

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Tesne pred Vianocami sa konečne po rokoch čakania oficiálne otvorili brány nového detenčného ústavu v Hronovciach. No ani teraz tam nie je umiestnený žiadny väzeň s vážnymi psychickými poruchami, či deviáciami. Zariadenie zatiaľ funguje len v zábehovom režime. Ministri avizovali, že ústav sa začne zapĺňať v marci. No zdá sa, že s presunom pacientov to až také jednoduché nemusí byť.

Oficiálne by mohli prví odsúdení, alebo vážne chorí ľudia do detenčného ústavu prísť v marci. Zatiaľ je centrum len v zábehovej prevádzke s minimom personálu a postupne by sa mala naplniť celá kapacita 75 ľudí. Isté ale je, že nateraz stále nie sú plné stavy zdravotníckeho personálu, ktorý by mal v tejto psychiatrickej väznici pracovať. "Máme obsadené pozície hlavného odborníka. Na ostatne miesta aktuálne prebiehajú výberové konania," uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. O niečo lepšie je na tom s personálom zväz väzenskej a justičnej stráže, ktorý bude zabezpečovať dohľad a kontrolu bezpečnosti. Aktuálne je obsadených 19 funkčných miest zo 79, ktoré budú potrebné v plnej prevádzke.

"Nakoľko v detenčnom ústave nie je umiestnený žiaden klient, obsadené sú tie funkčné miesta, ktoré sú v súčasnosti potrebné k výkonu služby v detenčnom ústave v Hronovciach," informovala hovorkyňa Zboru väzenskej a justičnej stráže Monika Kacvinská. Na toto zariadenie čakajú roky riaditelia psychiatrických oddelení, či väzníc, ktoré roky suplovali úlohu takéhoto zariadenia. Až tak rýchlo sa ale kapacity zrejme nenaplnia. Presun odsúdených, alebo vážne chorých deviantov totiž zďaleka nie je o rozhodnutí riaditeľa zariadenia. A všetko bude závisieť aj od rýchlosti súdnych rozhodnutí. "Podľa posledných záznamov je aktuálne v psychiatrických zariadeniach 54 ľudí, ktorí potrebujú detenciu. A vo väzniciach je to čo sa týka najakútnejších stavov 65.
Aktuálne je podávaných zhruba 24 návrhov na presun odsúdených vo výkone trestu," povedal poverený riadením ministerstva spravodlivosti Viliam Karas.

"Aktuálne v zbore prebieha proces podávania návrhov na 24 predbežne indikovaných odsúdených vo výkone trestu, ktorí podľa nášho názoru spĺňajú zákonom stanovené kritériá na umiestnenie do detenčného ústavu. Samozrejme u koľkých odsúdených sa tak stane bude závisieť na rozhodnutí súdov," informovala Kacvinská. A kým ústav v Hronovciach stále čaká na prvých pacientov aktuálne sa už rieši výstavba ďalšieho centra v Kremnici. Zdá sa že tento proces by mal byť podstatne rýchlejší ako bola výstavba v Hronovciach keďže je to financované z plánu obnovy a sú tam termíny.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy