Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Úrokové sadzby v eurozóne budú opäť rásť. Európska centrálna banka siahne po ďalšom zvýšení úrokov
Zdielať na

Úrokové sadzby v eurozóne budú opäť rásť. Európska centrálna banka siahne po ďalšom zvýšení úrokov

BRATISLAVA / Európska centrálna banka avizuje, že v boji proti vysokej inflácii treba pokračovať. Preto na najbližších dvoch zasadnutiach guvernérov siahne po ďalšom zvýšení úrokov. Tento krok určite nepoteší najmä dlžníkov, ktorým sa predražia požičané peniaze.

Zvyšovanie úrokov nabralo šprintérske tempo a zdá sa, že na jeho zmiernenie budeme musieť v prvom polroku tohto roka zabudnúť. Európska centrálna banka totiž avizuje, že na februárovom a marcovom zasadnutí by sa mali sadzby zvýšiť o ďalších 50 bázických bodov, teda o pol percenta. Tým sa to však ešte zďaleka nekončí.

"Doteraz sme zvýšili úrokové sadzby o 250 bázických bodov a v tomto duchu by sme mali pokračovať, kým neutlmíme infláciu, ktorú by sme postupne chceli vrátiť na úroveň dvoch percent," povedala prezidentka Európskej centrálnej banky Christine Lagardeová. Na diskusie o zmiernení zvyšovania úrokov je vraj ešte príliš skoro. Kedy sa tak stane závisí vo veľkej miere najmä od vývoja inflácie.

"Zvýšená sadzba Európskej centrálnej banky bude motivovať peniaze, aby znížili svoje aktivity na trhu a zostali nečinné v bankách," povedal analytik Martin Vlachynský. Práve to môže spôsobiť, že bude na trhu menej peňazí, ktoré by infláciu roztáčali. Vyššie úroky sa prejavia aj na cene peňazí, ktorá opäť stúpne, čo sa môže odraziť aj na ďalšom poklese záujmu o kúpu nehnuteľností. "Čím je menší dopyt, tým je väčší potenciál na to, aby ceny najmä starších nehnuteľností mohli klesať aj naďalej," informuje finančný expert Marián Búlik. 

Naopak, zvýšia sa úroky na vkladoch v bankách, no tie nám, žiaľ, celé zožerie inflácia. Či v boji proti nej bude stačiť len zvyšovanie úrokov je otázne, keďže zdražovanie ťahajú aj vysoké ceny v energetike a rastúce verejné výdavky, ktoré Európska centrálna banka pomáha financovať. "Pokiaľ Európska centrálna banka neprestane financovať dlhy jednotlivých štátov v Európe, je hrozba, že ten rast cien bude pretrvávať dlhšie," povedal analytik Martin Vlachynský. Aj preto sa treba pripraviť na to, že úroky budú ďalej rásť. "Predpokladáme, že minimálne do leta bude pokračovať to tempo zvyšovania sadzieb po 50 bázických bodov a potom sa uvidí v závislosti od vývoja inflácie a ekonomiky," dodáva ekonóm Stanislav Pánis.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy