Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Hraničný prechod s Ukrajinou čakajú zmeny. Stáť budú vyše 800 000 eur
Zdielať na

Hraničný prechod s Ukrajinou čakajú zmeny. Stáť budú vyše 800 000 eur

UBĽA / Slovensko má s Ukrajinou 5 hraničných priechodov, z toho dva železničné a tri cestné. Jedným z nich je hraničný priechod v Ubli. Počas jeho výstavby ale nikto nerátal s tým, že raz bude vystavený takému obrovskému náporu peších cestujúcich aj vozidiel.

"Kolóny, strašné, ja som to ešte nezažil," vyjadril sa miestny obyvateľ. Obrovské kolóny sa tam vytvárajú pravidelne počas Veľkej noci, Vianoc a naposledy tomu bolo vlani v máji, kedy si Ukrajinci mohli priviezť ojazdené autá bez zaplatenia dane. Vodiči roky volajú po rozšírení pruhov v colnom priestore. "Bolo by treba, keby rozšírili, lebo tam sú teraz iba 2 alebo 3 pruhy," povedal obyvateľ.

Členitosť terénu a geografická poloha priechodu tento stavebný zásah neumožňuje. Jedna dobrá správa tu ale je - hraničný priechod v Ubli čaká modernizácia pracoviska. "V rámci projektu rozšírenia a modernizácie pracoviska budú realizované stavebné práce súvisiace s implementáciou Entry/Exit Systemu," povedala hovorkyňa Colného úradu v Michalovciach Jana Nimrichterová. Ide o rozsiahly systém Európskej únie na automatické monitorovanie prekračovania hraníc štátnych príslušníkov tretích krajín. "Nahradí povinnosť označovať cestovné pasy štátnych príslušníkov tretích krajín odtlačkom pečiatky, ktorá sa vzťahuje na všetky členské štáty," informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Slovenskej republiky Denisa Bárdyová.

"Je naplánovaných viacero úprav - napríklad zmena organizácie dopravy pracoviska osobnej automobilovej dopravy na vstupe a výstupe do/zo SR, rozšírenie budovy, ktorá rozdeľuje pracoviská vstup a výstup do/zo SR a rozšírenie zastrešenia colného priestoru," dodala Nimrichterová. Taktiež je v pláne výstavba objektu hygieny pre cestujúcich na vstupe do SR a tiež prestavba pracoviska hraničnej kontroly pre peších cestujúcich na vstupe do SR. Na rekonštrukciu bude potrebných vyše 840-tisíc eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy