Zatiahnuté
18°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Kontrolám na hraniciach naďalej nebude koniec. Česko ani Rakúsko o termíne ich zrušenia neuvažujú
Zdielať na

Kontrolám na hraniciach naďalej nebude koniec. Česko ani Rakúsko o termíne ich zrušenia neuvažujú

Google News Button Sledovať správy

BELÁ / Migračná kríza opäť zasiahla strednú Európu a riešením nie sú kontroly na hraničných priechodoch, aj keď práve tie priniesli výsledky pre Česko aj Rakúsko. Nelegálna migrácia bola jednou z hlavných tém spoločného rokovania ministrov zahraničných vecí Slovenska, Česka a Rakúska. Skončí sa niekedy to čakacie peklo na hraniciach?

Slovensko, Česko a Rakúsko spájajú nielen hranice, ale aj Slavkovský formát. Ministri zahraničných vecí sa stretli v Château Bela. Ale práve hranice boli jednou z tém tohto neformálneho stredoeurópskeho združenia postaveného na osobných vzťahoch ministrov. "Slovensko nie je zdrojom migrácie a ani jej cieľom. Sme tranzitnou trasou migrácie a aj to nie primárnou. Za mňa je zatváranie vnútorných hraníc extrémnym riešením, ktoré je proti občanom a ekonomike a znepríjemňuje nám život," povedal minister zahraničných vecí Rastislav Káčer. Minister Káčer zatváranie vnútorných hraníc neodporúča, napriek tomu Česko aj Rakúsko o termíne zrušenia kontrol na hraniciach so Slovenskom neuvažujú.

"Konkrétny termín, to je na českej vláde. Nemôžem hovoriť za ministerstvo zahraničných vecí, na druhú stranu, my to neustále vyhodnocujeme a vidíme, že nejakým spôsobom tie čísla išli razantne dole," uviedol minister zahraničných vecí Českej republiky Ján Lipavský. "Máme viac ako 100-tisíc žiadateľov o azyl v Rakúsku. To je viac ako sme mali v rokoch 2015 až 2016 počas migračnej krízy. Hľadáme európske riešenie spoločne," informoval spolkový minister pre európske a medzinárodné záležitosti Rakúskej republiky Alexander Schallenberg. A tým by malo byť posilnenie vonkajších hraníc Schengenu. "Keď slovenský, český alebo rakúsky minister cestuje sám, nemá to takú váhu, ako keď cestujeme spolu a potom tento názor prezentujeme pred Radou ministrov zahraničných vecí," uviedol Rastislav Káčer.

Slovenský, český a rakúsky ministri zahraničných vecí sa na rokovaní Slavkovského formátu zhodli na takmer všetkých bodoch rokovania. "Keď sme si urobili zoznam kľúčových zahraničných politických tém, zistili sme, že máme takmer 100-percentný prekryt v názoroch aj záujmoch," doplnil Káčer. Jedinou výnimkou boli otázky v súvislosti s členstvom Rumunska a Bulharska v Schengene. Slováci a Česi, na rozdiel od Rakúska, si myslia, že by to bolo dobré zo strategických dôvodov. "Ale aj to rozšírenie zóny voľného pohybu by dávalo zmysel. Rakúšania majú iný názor a budú blokovať toto rozhodnutie," dodal Káčer.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy