Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Hackerský útok na parlament možno ani útokom nebol. Je to celé zvláštne, uviedol Pellegrini
Zdielať na

Hackerský útok na parlament možno ani útokom nebol. Je to celé zvláštne, uviedol Pellegrini

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Bol alebo nebol parlament napadnutý hackerským útokom? Dnes už je jasné, že išlo len o incident, ktorého následky už v Národnej rade odstránili. Poslancov napriek tomu čakajú takmer dvojtýždňové prázdniny, ktoré včera vyhlásil parlamentný predseda.

"Tak buď sme hacknutí, alebo nie sme hacknutí. Niečo funguje, niečo nefunguje. Je to celé zvláštne," vyjadril sa predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini. Mimoriadna situácia v slovenskom parlamente trvala do podvečerných hodín a to už začala Národná rada fungovať online. Že bol problém odstránený, potvrdil ráno aj jej predseda Boris Kollár: "Je to už odstránené a funkčné," povedal.


Pochybnosti o závažnosti incidentu naznačil už Národný bezpečnostný úrad, ktorý podobné udalosti vyšetruje. Vo svojom stanovisku uviedol, že treba rozlišovať, či ide o hackerský útok, alebo incident. Vinník sa ale podľa Kollára hľadať bude. Je pripravený podať trestné oznámenie. "Treba zistiť, či to bola nedbanlivosť, úmysel, alebo len obyčajná ľudská hlúposť a naivita," uviedol. O niečom inom ale hovoria opoziční poslanci. Predseda brannobezpečnostného výboru Juraj Krúpa dokonca zapochyboval a špekuluje o koaličnom úmysle. "Systém prestal fungovať vo veľmi zvláštnej chvíli, keď sme mali začať hlasovať o zákonoch," povedal. Dopĺňa ho Peter Pellegrini, ktorý hovorí o tom, že ak by hlasovanie prebehlo, skončilo by koaličným fiaskom. "Včera by dostala koalícia na frak od opozície, pretože ich bolo málo," vyhlásil.

Koalícia ale tieto obvinenia odmieta a hovorí dokonca o šírení dezinformácií. "Naozaj sa veľmi čudujem strane SaS, ktorá donedávna ešte bojovala s hoaxmi a konšpiráciami, že podľahla tejto konšpiračnej teórii o nejakom sprisahaní. Je to absolútna hlúposť," uviedol podpredseda Národnej rady Peter Pčolinský. Dohru ale tento incident mať bude, minimálne na budúco-týždňovom mimoriadnom zasadnutí výboru na kontrolu NBÚ. Čo a najmä kedy sa bude diať v pléne, je nateraz otázne. Ohlásené neplánované prázdniny sa ale chystá predseda parlamentu skrátiť a svojich kolegov z Národnej rady povolať opäť do práce na budúci týždeň. "Budem sa v stredu, 2. novembra snažiť spojiť s lídrami všetkých strán a spustiť schôdzu hneď, ako skončia sviatky, dušičky," informoval Boris Kollár.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy