Zatiahnuté
17°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Energošeky pre ľudí sa podľa Matoviča odsúvajú do úzadia. Zároveň potvrdil, že krúžkovné nebude
Zdielať na

Energošeky pre ľudí sa podľa Matoviča odsúvajú do úzadia. Zároveň potvrdil, že krúžkovné nebude

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Energošeky pre ľudí sa podľa ministra financií odsúvajú do úzadia. Zároveň potvrdil, že krúžkovné, ktoré vetovala aj prezidentka, nebude. A zatiaľ čo SaS spolu s opozíciou chcú Igora Matoviča odvolať, Veronika Remišová ho ako ministra financií chváli.

"Nedramatizujme situáciu, poprosím," uviedol minister hospodárstva SR Karel Hirman. "Musíme túto krízu spoločne prežiť. Nenecháme nikoho padnúť, hlavne teda toho, kto si nevie pomôcť sám," vyjadril sa minister financií Igor Matovič. Pomáhať ľuďom cez peniaze je podľa šéfa financií až rezignačná cesta, keby pri energiách neuspeli. Je tak v rozpore s ministrom práce Milanom Krajniakom zo Sme rodina. Pritom za energošeky je aj strana Za ľudí. "Tým sociálne najslabším pošleme do domácností peniaze prostredníctvom šeku. Je to v súlade so všetkými členmi vlády," vyjadril sa prednedávnom minister práce Milan Krajniak. "My sme navrhli výšku 150 eur predbežne. Ale tá sa bude odvíjať od toho, ako úrad pre reguláciu stanoví ceny," uviedla Veronika Remišová, ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR.

Vlani tak ÚRSO urobil až 5. decembra. Čaká sa tak dovtedy na to, ako sumou bude treba kompenzovať ceny tepla a plynu. A myslia aj na pomoc podnikom. "Momentálne sú dve schémy štátnej pomoci na schvaľovaní v EK. Jedna pre malé podniky, jedna pre väčšie podniky," dodala Remišová. "Čo sa týka veľkoodberateľov, tam tak isto sa finišuje na tej schéme a pôjde na schválenie na notifikáciu do Bruselu," vysvetlil Hirman. "Táto vláda do tejto chvíle nepriniesla žiadne reálne opatrenie, ktoré by ľuďom na Slovensku pomohlo," vyjadril sa aj poslanec Richard Takáč. "Musí s niečím prísť, pretože navrhované európske riešenia, na ktoré čaká sú pre Slovensko neprijateľné," dodal poslanec Erik Tomáš.


Okrem pomoci ľuďom je na pláne aj odvolávanie Igora Matoviča 

On sám tvrdí, že predseda SaS Richard Sulík ide na istotu, že má dohodnutú väčšinu, ktorá zahlasuje za odvolanie. "Podľa mojich informácií už sľúbil Petrovi Pellegrinimu to, čo si žiadal Pellegrini za podpisy, čo je súhlas s predčasnými voľbami. Viem, že v SaS na tom nie je zhoda," uviedol. "Igor Matovič opätovne klame. SaS vylučuje akékoľvek dohody so stranou Hlas na predčasných voľbách v súvislosti s podporou odvolávania Igora Matoviča," vyjadrila sa strana SaS.

Či Igor Matovič zostane na svojej ministerskej stoličke by malo stáť a padať na ľuďoch v okolí nezaradeného poslanca Tomáša Tarabu. Toho opozícia označila, že hlasuje s koalíciou. To, že by mu za svoju podporu Igor Matovič sľúbil stoličku podpredsedu parlamentu, minister odmieta. "Žiadne dealy o podpredsedovi parlamentu Tarabovi sa nerobili," dodal Matovič. Poslanec Taraba ale tvrdí, že o tento post sa uchádzať nemieni. "Ja odmietam zastupovať takýchto ľudí a takýto myšlienkový svet," vyjadril sa Taraba. "Keby to bolo o jedenástej večer 31. decembra, tak poslanci Smeru prídu a zahlasujú za odvolanie Igora Matoviča," vyjadril sa Takáč. "Pretože on, už nemá čo robiť nielen na pozícii ministra, ale v politike vôbec," dodal na záver Erik Tomáš.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy