Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Viac ako štyri mesiace nemáme obsadenú funkciu ombudsmana. Na úrade sa množia nevybavené podnety
Zdielať na

Viac ako štyri mesiace nemáme obsadenú funkciu ombudsmana. Na úrade sa množia nevybavené podnety

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Takmer 400 nevybavených podnetov čaká na stole verejného ochrancu práv. Už štyri mesiace ho totiž Slovensko nemá. Márii Patakyovej skončilo funkčné obdobie v marci. Na jej nástupcovi či nástupkyni sa koalícia zatiaľ nedohodla. A občas to vyzerá tak, že ho ani nehľadá.

"Dúfam, že si celá koalícia uvedomuje, že nečinnosť ombudsmana je veľkým problémom," povedala poslankyňa Vladimíra Marcinková. Na stole v prázdnej kancelárii verejného ochrancu práv čakajú napríklad na odpoveď prípady týkajúce sa vyplácania či zrušenia invalidných, vdovských či rodičovských príspevkov alebo dávok v nezamestnanosti. Na svoje odpovede čakajú aj súdy a iné orgán v správnych konaniach. "Je tam skoro 400 nevybavených podnetov. Väčšina z nich sú neodkladné veci," uviedol poslanec Peter Pollák. 

Len za jún ich prišlo viac ako sto. No posúdiť a podpísať podnety, ktoré kancelária verejného ochrancu práv dostala len ombudsman. A tak tomu, kto nastúpi niekoľko mesiacov po skončení funkčného obdobia Márie Patakyovej nebude čo závidieť. "Aktuálne sa počet podnetov znížil. Očakávame, že po zvolení nového ombudsmana sa tento počet opäť zvýši," povedala hovorkyňa kancelárie verejného ochrancu práv Michaela Pavelková. 

Na problém nezvolenia ombudsmana upozorňuje napríklad aj Medzinárodná asociácia lekárov a zdravotníkov na Slovensku, a to v súvislosti s riešením situácie matiek s deťmi či študentov, ktorí ušli z Ukrajiny pred vojnou. "Pomôcť im je často veľmi ťažké, pretože procesy komplikujú zákony, ktoré nemyslia na vzniknuté situácie. Preto považujeme za nešťastné, že ombudsman stále nebol zvolený," uviedla zakladateľka Medzinárodnej asociácie lekárov a zdravotníkov na Slovensku Alona Kurotová. 

Pôvodne mal byť nový ombudsman zvolený ešte v marci, teda hneď po odchode predchádzajúceho ochrancu verejných práv. Nominácie mali byť známe ešte vo februári. Odvtedy sa termíny posúvajú a nominanti hľadajú. "Považujem to za veľkú chybu, že Boris Kollár odkladá výber ombudsmana. Mali sme sa o to aspoň pokúsiť," povedal poslanec Ondrej Dostál. 

Aktuálne je voľba presunutá na september. V aktuálnej politickej situácii ale nie je zrejmé, či sa ju poslancom vôbec podarí zrealizovať. No podľa viacerých oslovených sú v hre minimálne tri mená. "Ja navrhujem ŽIlinčíka, momentálne neviem, aká je situácia," povedal Pollák. "Ja navrhujem Mariána Töröka," uviedla Marcinková. 

Súvisiace články