Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Okrem ulice vo Varíne žiadajú ďalšie odstránenie tabúľ Jozefa Tisa
Zdielať na

Okrem ulice vo Varíne žiadajú ďalšie odstránenie tabúľ Jozefa Tisa

ŽILINA / Viaceré mestá, či obce v Žilinskom kraji sa začínajú zaoberať podobným problémom, aký rieši dedina Varín, kde tamojšia poslankyňa Lenka Ticháková už dlhší čas bojuje za to, aby sa premenovala ulica, ktorá nesie názov podľa Jozefa Tisa. No a nedávno prišiel samosprávam v okolí Žiliny či na Kysuciach podnet, aby odstránili Tisove pamätné tabule, ktoré sú na ich území.

Podnet poslal mestám a obciam človek, ktorý sa hlási k židovskej národnosti. Píše v ňom, že ho uráža a ponižuje oslavovanie Tisa umiestnením pamätnej tabule na verejnom priestranstve. 

​V kysuckej dedine Oščadnica je pamätná tabuľa, venovaná Jozefovi Tisovi hneď vedľa kostola. "Bola tam umiestnená z toho dôvodu, že Dr. Tiso ako kaplán pôsobil v Oščadnici v roku 1910 až 1911," vysvetlil starosta obce Oščadnica, Marián Plevko. "Neviem, či tu teda ostane, ale je pravda, že to bol vojnový zločinec a ak to niektorým ľuďom vadí, nech to riešia," vyjadril sa jeden z obyvateľov. Obecní poslanci budú túto problematiku preberať na svojom zastupiteľstve. "Je to však veľmi vážna téma, celú žiadosť budeme musieť dať najprv právnikom posúdiť," povedal poslanec Marián Kucharčík. 

Žiadosti aj na iných miestach

Rovnakú žiadosť dostali aj v Hlbokom nad Váhom. No tam už o tejto téme už obecný parlament rokoval. "Pamätník je osadený na pozemku Urbárskeho pozemkového spoločenstva Horné Hlboké – oni sú kompetentní rozhodovať o tom, či tam bude, alebo nebude," informovala starostka obce Karina Holešová. 

Autorovi mailu prekáža aj tabuľa na rodnom dome Jozefa Tisa. A taktiež tá, ktorá je na starej fare v Rajci. "Prominenti vojnového štátu nemajú byť glorifikovaní, nemajú byť ich mená uvádzané na verejných budovách, na verejnom priestranstve," vyjadril sa Pavel Frankl, predseda Židovskej náboženskej obce v Žiline. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy