Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Hádky Igora Matoviča a Richarda Sulíka pre zvýšené dane pokračujú. Neadresnosť prekáža aj prezidentke
Zdielať na

Hádky Igora Matoviča a Richarda Sulíka pre zvýšené dane pokračujú. Neadresnosť prekáža aj prezidentke

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Zdaňovanie bez konzultácie s dotknutými momentálne lietajú éterom. Minister financií príde skoro každý týždeň s nápadom, kto by mal ťažké časy finančne potiahnuť. Proti sú liberáli a veto už využila aj prezidentka.

Balíčkové turbulencie sa nepozdávajú ani ekonómom. Podľa analytikov by sa to dalo aj bez nich. Najnovšia hádka Igora Matoviča a Richarda Sulíka je okolo zvýšenia dane z liehu, hazardu a zvýšenie tzv. regulovaného odvodu, ktorý platí približne sto firiem. 

"Aj to platia ľudia. To nie je tak, že dane platia len kapitalisti, ktorých treba ozbíjať a vyžmýkať," tvrdí minister hospodárstva Richard Sulík. Podľa analytikov sú slovenskí kapitalisti, ktorí vytvárajú pracovné miesta a platia mzdy, zbíjaní v rámci únie už dosť výrazne aj bez nových daní.

Daň z príjmov máme vyššiu ako Švédi 

"Slovensko má najvyššiu daň z príjmov v celom regióne. Máme vyššiu daň z príjmu ako Švédi," informuje analytik Radovan Ďurana. Ekonómom zároveň prekáža nekoncepčnosť a neadresnosť nových daní. "Daň z tabaku nerieši zdravotníctvo, daň z hazardu nerieši spoločenské problémy," dodáva Radovan Ďurana. Najviac postihnú najslabšie sociálne skupiny. 

Neadresnosť balíčka prekáža aj prezidentke, ktorá už využila svoje veto. Ekonómovia z Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz si dokonca myslia, že by sa dal rozpočet aj v týchto časoch zostaviť bez zvyšovania daní. Budúci rok získa Slovensko na daniach a eurofondoch viac ako Česko a Poľsko.

Rozpočet bez nových daní by vyžadoval dlhodobý plán a nie neustále vytváranie nových výdavkových politík, ktoré sú plošné a nákladné. "Investori si povedia, že toto je krajina, kde nechcú podnikať. Nevedia si urobiť plán, lebo nevedia kedy ich zdania," tvrdí Radovan Ďurana.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy